« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
POKUŠAJ NAPADA

Scotland Yard: Bombe su trebale eksplodirati u avionima iznad SAD-a

Teroristi su eksploziv sakrili u toner za printer i uputili dostavom tvrtki UPS i FedEx na adrese u Chicagu

Avion-bomba
Avion-bomba (Getty Images)
Više o

teroristički napad

,

Scotland Yard

,

Al-Kaida

,

bomba u zrakoplovu

Britanski istražitelji objavili su u srijedu da je bomba u poštanskom paketu, koja je otkrivena prošloga mjeseca u britanskoj zračnoj luci East Midlands trebala biti detonirana iznad Istočne obale Sjedinjenih Država.

Scotland Yard je u priopćenju naveo kako forenzički dokazi pokazuju da je uređaj, izvorno poslan iz Jemena preko Koelna, bio namješten za aktiviranje u vrijeme kada je zrakoplov trebao biti iznad teritorija SAD-a.

"Forenzička ispitivanja pokazala su da je uređaj trebao biti aktiviran u 10:30 sati, po britanskom ljetnom vremenu, u petak 29. listopada 2010. Da uređaj nije uklonjen iz zrakoplova, aktiviranje se moglo dogoditi tijekom leta iznad istočne obale SAD-a", navodi Scotland Yard, kako prenose američki mediji.

Američke i britanske vlasti rekle su da su jedva spriječile zavjeru terorista iz Jemena koji su dvije snažne bombe s plastičnim eksplozivom PETN skrili u toner za printer i uputili dostavom tvrtki UPS i FedEx na adrese u Chicagu.

Jedna je bomba pronađena u East Midlandsu, a druga je otkrivena u objektu FedEx-a u Dubaiju. Glasnogovornik Bijele kuće Nicholas Shapiro zahvalio je britanskim dužnosnicima na pomoći, nazivajući ih "vrlo profesionalnima". Pohvalio je napore obavještajnih i policijskih službi Velike Britanije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije i SAD-a.

Vlasti će nastaviti raditi zajedno "na suzbijanju prijetnje koju predstavlja Al Kaida Arapskog poluotoka", rekao je Shapiro.

Vlasti su ranije pretpostavljale da su bombe trebale eksplodirati kada stignu na adrese sinagoga u Chicagu, ali su britanski istražitelji utvrdili da su mogle eksplodirati puno ranije, šest ili sedam sati nakon polaska iz Velike Britanije, kada bi zrakoplov bio iznad Istočne obale SAD-a.(hina/metro-portal)

11.11.2010. 08:14:55
Novi komentar
nužno
nužno