« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
TOČKA ODLUKE

Bush u memoarima priznao mučenja, Amnesty International traži sudski progon

Bush je rekao da je ta praksa bila ograničena na samo tri zatvorenika te da je dovela do obavještajnih iskoraka koji su osujetili napade i spasili živote

George Bush
George Bush (Getty Images)
Više o

George W. Bush

,

Amnesty International

,

mučenja

Sjedinjene Države moraju bivšeg predsjednika SAD-a Georgea W. Busha izvesti pred sud ako se istinitim pokaže da je odobrio mučenja kako je priznao u svojim memoarima, rekla je organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International u srijedu. U knjizi "Točka odluke" objavljenoj ovoga tjedna Bush brani svoju odluku da odobri mučenje vodom, simulaciju utapanja.

Bush je rekao da je ta praksa bila ograničena na samo tri zatvorenika te da je dovela do obavještajnih iskoraka koji su osujetili napade i spasili živote. On je u razgovoru za televizijsku postaju NBC u rekao da mu je njegov pravni savjetnik rekao da to ne potpada "pod zakon o zabrani mučenja".

Claudio Cordone, viši ravnatelj Amnesty Internationala je u izjavi rekao da po "međunarodnom zakonu svako upleten u mučenje mora biti priveden pravdi a to ne isključuje bivšeg predsjednika Georgea W. Busha". "Ako se njegovo priznanje potvrdi SAD ima obvezu sudski ga goniti", rekao je. "U slučaju izostanka istrage SAD-a uključiti se moraju druge zemlje i same provesti takvu istragu". (hina/metro-portal)

10.11.2010. 23:55:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    emin
    11.11.2010. 09:59
    Sto neodlucnost duze bude, da se privede pravdi, svjet ce vece konsekvence imati izazvane ogromnim nepravdama.
Novi komentar
nužno
nužno