« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 6 mjeseci
SAVJETI

Savršena kava za dobro jutro

Zahtijeva određenu razinu znanja, a postoji i nekoliko pogrešaka koje većina ljudi radi, a te pogreške uništavaju njezin okus

Kako napraviti onu pravu?
Kako napraviti onu pravu? (Arhiva)
Više o

kava

,

jutarnja kava

Kuhanje šalice savršene kave zahtijeva određenu razinu znanja, a postoji i nekoliko grešaka koje većina ljudi radi koje uništavaju njezin okus, piše Real Simple-

Količina kave - ećina ljudi ne mjeri količinu kave koju stavljaju u vodu te za jače napitke stavljaju i više kave, ali to može dovesti do kiselog okusa. No više kave neće dovesti do jače ili bolje kave, samo ćete bezveze trošiti veću količinu kave. U pravilu se stavljaju dvije žlice kave na svakih 170 mililitara vode.

Prava temperatura - temperatura vode iznimno je važna kod kuhanja kane. Kada se kuha kava ona bi trebala biti između 90 i 95 stupnjeva Celzijusa, ne prehladna, ali i ne prevruća. Kako biste postigli savršenu temperaturu, zakipite vodu i zatim ostavite da stoji 30 sekundi.

Stara kava - iako vam od nje neće biti ništa, ona će promijeniti okus i kava više neće biti toliko ukusan kao nekada. Kava kojoj je rok prošao dva ili tri tjedna promijenit će svoju aromu i okus te više nije pogodna za kuhanje. U pravilu, nakon otvaranja kava je dobra sljedeća dva tjedna.

Voda iz slavine - lako je zaboraviti da je kava sastavljena od 98 posto vode, stoga je bitno da voda za pripremu kave bude što bliže kavinom originalnom sastavu. Voda iz slavine gotovo nikad neće biti slična tome, već bi se trebala koristiti filtrirana voda.

Zrna kave - drugačiji načini pripreme kave zahtijevaju i zrna drugačijih veličina. To je zato što kava brže izlazi iz zrna koja su sitno mljevena, nego iz manje mljevenih i većih zrna. Više mljevena zrna također trebaju više vremena da voda prođe kroz njih, što znači da su kava i voda u dužem kontaktu. Glavno pravilo je da metode za kraću pripremu kave zahtijevaju više mljevena zrna, dok dulje metod pripreme kave zahtijevaju manje mljevena zrna.

Sve u svemu, nije baš tako jednostavno skuhati pravu jutarnju kavu...

22.05.2020. 09:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    22.05.2020. 09:48
    kava ujutro razbudi ali volim je s mlijekom
  2. avatar
    Cranberry
    22.05.2020. 17:01
    Pusaaaaa :*** I ja isto jedna na dan obično :)
  3. avatar
    armando
    22.05.2020. 17:49
    daa i ja je volim piti s slagom i mlijekom ali najvise kapucinoi nescaffe:)
  4. avatar
    Cranberry
    23.05.2020. 07:58
    Da i ja nescaffe :***
  5. avatar
    armando
    23.05.2020. 09:36
    cmokkkkkk ija pijem sada
  6. avatar
    Cranberry
    23.05.2020. 13:57
    Cmokkkk
  7. avatar
    armando
    24.05.2020. 09:40
    cmokkkk sreco
  8. avatar
    Cranberry
    24.05.2020. 09:44
    Pusaaaa ljubeee
Novi komentar
nužno
nužno