« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina
KORISNE PREPORUKE

Savjeti za zaštitu zdravlja od vrućina za starije osobe

Izbjegavajte izlazak na sunce između 10 i 17 sati, redovito kontrolirajte krvni tlak i pijte dovoljno tekućine

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

toplinski udar

,

savjeti za vrućine

,

ljetne vrućine

Centar za gerontologiju Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar- Referentni centar Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske za zaštitu zdravlja starijih osoba, objavio je danas preporučene mjere zaštite zdravlja za starije osobe, prilikom izlaganja visokim temperaturama zraka.

Starije osobe ne smiju se izlagati suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, što se osobito odnosi na starije srčane bolesnike i gerijatrijske bolesnike oboljele od šećerne bolesti.

Prilikom izlaska iz kuće nužno moraju zaštiti glavu šeširom, maramom ili kapom.

Preporuča se dnevno uzimanje do dvije litre tekućine, izbjegavanje prženih, pohanih, slatkih i jako začinjenih jela, te konzumiranje sezonskog voća i povrća, pridržavajući se pri tome osnovnih pravila primjene prehrane u starijih osoba.

>>20 savjeta za preživljavanje na paklenim vrućinama

>>Toplinski udar događa se i najzdravijima

Osim pridržavanja uputa o liječenju i kontrolnih uputa liječnika o uzimanju lijekova nužna je i češća kontrola krvnog tlaka.

Pojava glavobolje, mučnine, vrtoglavice i dehidracije znak su za uzbunu, te se gerijatrijski bolesnik mora hitno javiti svome liječniku ili najbližoj hitnoj pomoći.

Članovi obitelji, prijatelji, susjedi, znanci ili članovi udruga u skrbi za starije moraju, u vrijeme vrućih ljetnih mjeseci, učestalije kontaktirati stariju osobu, a u slučajevima njezine slabije funkcionalne sposobnosti čak i svakodnevno po nekoliko puta.

Starija osoba mora uvijek uz sebe imati osnovne podatke - ime i prezime, godinu rođenja, adresu stanovanja te broj telefona kontakt osobe.

Važno je održavati redovitu čistoću tijela starijeg čovjeka i njegovog okoliša te se strogo pridržavati uputa liječenja i kontroliranog uzimanja lijekova.

>>Preživite vruće dane bez klima uređaja uz malo domišljatosti

Preporučaju se trajne tjelesne i psihičke aktivnosti starijih osoba te osobito njihovo kretanje i to isključivo u jutarnjim i večernjim satima, kao i što češći boravak u prirodi.

Ukoliko je kretanje otežano nužno je redovito višesatno provjetravanje prostorija u kojoj prebiva starija funkcionalno onesposobljena osoba.

Preporuke se, kako se napominje u priopćenju, posebno odnose na starije osobe oboljele od kroničnih i kardiovaskularnih bolesti.(hina/metro-portal)

15.06.2010. 13:01:35
Novi komentar
nužno
nužno