« Hi-tech
objavljeno prije 10 godina i 10 mjeseci
STEP-BY-STEP

Savjeti za čišćenje tipkovnice

Čišćenje tipkovnice nije jednostavno, ali je svakako nužno za njezino ispravno funkcioniranje i osnovnu higijenu

(Shutterstock)
Više o

savjeti

,

tipkovnica

,

čišćenje tipkovnice

Tipkovnice su kao stvorene za prikupljanje kose i prašine, ostataka hrane i drugih mrvica. Ukoliko jedete u njenoj blizini ili jednom rukom tipkate za vrijeme ručka ili večere, pojedini dijelovi mogu biti masni ili ljepljivi od hrane pa dolazi do stvaranja neugodnih bakterija.

Čišćenje tipkovnice nije jednostavno, ali je svakako nužno za njezino ispravno funkcioniranje i osnovnu higijenu. Sljedeći postupak bilo bi dobro provesti barem jednom u dva mjeseca:

1. Korak
Ugasite računalo (laptop) i ištekajte tipkovnicu, a zatim ju okrenite naopačke i dobro protresite kako bi podigli prašinu koja se sakrila između pojedinih tipki.

2. Korak
Usisavačem oprezno usisajte tipkovnicu, posebnu pozornost obratite na prostor između tipki. Možete upotrijebiti i ljepljive papiriće (post-its) kako bi pokupili dodatne mrvice koje leže u utorima. 

3. Korak
Na komadić vate stavite malo izopropilnog alkohola i prijeđite preko tipkovnice. Pazite da vata nije previše mokra jer bi ju kapanje alkohola moglo oštetiti.

4. Korak
Ostavite tipkovnicu da se posuši na zraku oko pet minuta. Nikada nemojte ponovno upaliti računalo ako primjećujete da još postoje vlažni/morki dijelovi. 

25.03.2010. 07:22:45
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Karlo
    16.09.2012. 11:19
    Dobar dan. Moja tipkovnica je stalno prljava i puna prašine više ne znam šta da učinim . IDEJA: Nova tipkovnica.
Novi komentar
nužno
nužno