« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
ČIPOVI U SLIKAMA

Razvijena tehnologija za 3D čitanje knjiga

Tehnologija bi se mogla koristiti za bilo koju vrstu knjiga te eventualno za gledanje slika u muzejima

(Profitiraj.hr)
Više o

3D knjige

,

3D tehnologija

Južnokorejski znanstvenici razvili su 3D tehnologiju koja će se primjenjivati za čitanje knjiga. Korisnici 3D naočala prilikom čitanja knjiga moći će doživjeti potpuni opis likova, koji će izlaziti iz slike i prikazivati se na stranicama knjige. Tehnologija je namijenjena masovnom tržištu, a postoji i mogućnost primjene u muzejima.

Poticaj naglom razvoju 3D tehnologije zasigurno su dali veliki filmski hitovi poput "Avatara" i "Alise u zemlju čudesa".

Prikazivanje tih filmskih hitova u kinima, masovno je potaknulo izradu i prodaju 3D televizora, a u izradi su i 3D igraće konzole, za koje proizvođači vjeruju da će uskoro preplaviti tržište.

No, znanstvenici s Gwingju, Instituta za znanost i tehnologiju u Južnoj Koreji otišli su korak dalje. Oni su razvili 3D mogućnost čitanja knjiga, animiravši dvije dječje knjige s Korejskim narodnim pričama.

Slike u knjizi imaju ugrađene čipove koji aktiviraju animaciju, ako se u njih gleda kroz 3D naočale. Likovi nam doslovno "iskaču iz stranica" prikazuju nam se u trodimenzionalnom obliku.

S obzirom da je mnogima danas čitanje mrsko i ne prakticiraju ga, možda ih baš ova nova tehnologija potakne u tome.

"Trebalo nam je tri godine da razvijemo softver za ovaj projekt", rekao je Kim Sang-Cheol, vođa tima projekta.

Kim je također istaknuo da bi se tehnologija mogla koristiti za bilo koju vrstu knjiga te eventualno za gledanje slika u muzejima.

Više na Profitiraj.hr

25.03.2010. 11:21:44
Novi komentar
nužno
nužno