« Hi-tech
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci
POZDRAV IZ BUDUĆNOSTI

Električni automobil koji sam izbjegava opasne situacije na cesti

POGLEDAJTE VIDEO - Atomobilsko rješenje General Motorsa za budućnost, tzv. EN-V koncept, doista djeluje kao pravo futurističko vozilo

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Daily Mail)
Više o

General Motors

,

električni automobil

,

en-v koncept

Ovaj električni automobil dizajniran je da izbjegava nesreće i potencijalne sudare na cesti, komunicirajući s drugim vozilima u prometu. General Motors i njihov kineski partner SAIC, predstavili su svoj koncept na Shangai Expou, čije otvorenje će biti 1. svibnja.

EN-V posljednji je pokušaj GM-a da se na tržištu iskaže kao kompanija s vizijama te ekološki orijentirana, nakon debakla s glomaznim gutačem goriva Hummerom. Detroitski proizvođač automobila nada se kako će svojim novim električnim vozilom zauzeti bitnu ulogu na području energetski učinkovitih automobila, nakon bankrota kojeg je doživio prošlog srpnja.

Ideja automobila s dva kotača i dva sjedala, koji izgleda kao proširena verzija usisavača, nije samo fokusirana na malo, lagano, ekološko vozilo, tvrde iz kompanije. ˝Želja nam je bila potpuno promijeniti koncept automobila˝, objašnjava Michael Albano, GM-ov direktor proizvodnje i tehnologije.

EN-V predviđen je uglavnom za gradsku vožnju, a s njim vam definitivno neće biti problem pronaći parking jer na mjesto koje zauzima jedan običan automobil, stane pet ovakvih vozila. S veličinom od 1,5 X 1,5 metara, EN-V je koncept rađen na GM-ovoj ranijoj suranji sa Segway Inc. Za pogon će koristiti isti tip baterijskih ćelija kao i za Segway.

Maksimalna brzina vozila je trenutno samo 40 km/h, no s obzirom da se danas u gradskim gužvama automobili kreću prosječnom brzinom od 20 km/h, to ne bi  trebao biti problem smatraju u kompaniji.

Osim svoje lagane težine koja iznosi 400 kg, EN-V nudi opciju automatske vožnje, što znači da se vozilo samo može kretati putem GPS sustava, digitalnih mapa, senzora, kamera i ostale napredne tehnologije kojom je opremljeno. U teoriji, vozilo bi korisniku omogućavalo da se tijekom vožnje bavi drugim stvarima, bez straha kako će ugroziti druge sudionike u prometu. No takva funkcija bit će opcionalna, je GM ne želi vozačima oduzeti uzbuđenje vožnje.

25.03.2010. 12:27:16
Novi komentar
nužno
nužno