« Muškarci
objavljeno prije 10 godina i 6 mjeseci
DVA STUPNJA PREVIŠE

Sauna nije dobra za mušku plodnost

Porast temperature u testisima drastično smanjuje proivodnju spermija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

testisi

,

muškarci

,

plodnost

,

sauna

,

spermiji

Prečesti odlasci u saunu nikako nisu dobri za muškarce, bar kad je njihova plodnost u pitanju. Tri mjeseca redovitih posjeta saunama može povisiti temperaturu u testisima i prepoloviti proizvodnju spermija. Zaključak je to istraživanja koje je provelo Sveučilište Padova i koje je predstavljeno na kongresu o spolnoj medicini koji se trenutno održava u termama Abano u Italiji.

Uobičajena temperatura testisa je dva stupnja niža od one tjelesne i to je ključan čimbenik koji mora biti zadovoljen kako bi se spermiji stvarali na normalan način, objašnjavaju stručnjaci koje predvodi Carlo Foresta. Već je odavno poznato da toplota ima negativno djelovanje na mušku plodnost, a tu činjenicu dodatno je potvrdio i eksperiment u kojem je sudjelovalo deset mlađih muškaraca.

Oni su išli u saunu dva puta tjedno tijekom tri mjeseca; u njoj su ostajali najdulje 15 minuta. Kasnijim ispitivanjem se pokazalo da je temperatura u testisima porasla za dva stupnja čime se proizvodnja spermija smanjila za 50 posto od normalne količine. Srećom, efekt se može preokrenuti zahvaljujući isključivo molekulama koje neutraliziraju posljedice topline, no i za to treba proći određeno vrijeme.

26.02.2010. 20:23:00
Novi komentar
nužno
nužno