« Kazalište
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
Gavelline večeri

'San Ivanjske noći' - najbolja od najboljih

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Gavella)
Više o

San Ivanjske noći

,

Gavelline večeri

,

kazališna nagrada

"San Ivanjske noći" W. Shakespearea u režiji Aleksandra Popovskog i produkciji GDK "Gavelle" proglašena je najboljom predstavom 23. "Gavellinih večeri" koje su večeras završile u Zagrebu.

U obrazloženju ocjenjivačkog suda što ga je pročitala predsjednica Jasna Bilušić uz ostalo se ističe da je riječ o predstavi koja na čudesan način osuvremenjuje prilično zahtjevan Shakespeareov klasični prijedložak te ga, ne unizujući, približava ukusu suvremenog gledatelja.

Makedonski majstor

Makedonski redatelj Aleksandar Popovski i njegov autorski tim unijeli su u predstavu nekoliko originalnih intervencija koje Shakespearea nadograđuju i obogaćuju te omogućuju glumačkom ansamblu, pojačanu legendarnim Perom Kvrgićem u posve neočekivanoj ulozi Putka, da ponovno zablista punim sjajem, kaže se u obrazloženju.

"San Ivanjske noći" predstava je redateljske mašte i pameti glumačkoga umijeća i europskoga duha. To je predstava koja šarmira, a ne podilazi te koja dokazuje istinu da se i u institucionalnom kazalištu, krizi usprkos, može dosanjati vrhunsko kazalište", ističe se uz ostalo u obrazloženju Ocjenjivačkog suda.

Kauboji iz Exita 

Nagradu "Branko Gavella" ravnatelju GDK "Gavelle" Darku Staziću uručila je Branka Džebić, urednica kulture u "Vjesniku", koji je i ove godine bio medijski pokrovitelj te vrhunske kazališne priredbe. Publika u prepunu kazalištu ovacijama je nagradila "Gavellin" dramski ansambl za sjajno ostvarenje.

Ocjenjivački sud dodijelio je i posebno priznanje predstavi "Kauboji" Saše Anočića i Teatra Exita. To je predstava, kako je obrazloženo, razigrana humora, redateljske maštovitosti i glumačke virtuoznosti koja otvara stranicu nova i nadasve originalna pučkog izraza u hrvatskom teatru.

Ravnatelj GDK "Gavelle" Darko Stazić kazao je da je za sve njih u kazalištu nagrađena predstava "San Ivanjske noći" važna i zato što će u manje od godinu dana od prošlogodišnje praizvedbe u prosincu proslaviti svoju 50. izvedbu. Rekao je i da je ta predstava već nagrađivana na festivalima.

Članovi Ocjenjivačkog suda Gavellinih večeri osim predsjednice Jasne Bilušić bili su Helena Braut, Pavo Marinković, Ivo Knezović i Tonko Lonza. Izbornica ovogodišnjih "Večeri" Snježana Banović odabrala je 11 predstava koje su se natjecale za nagradu i tri koje su na festivalu prikazane izvan konkurencije. (hina/metro-portal)

"Gavelline večeri" zatvorene su predstavom "Tako je moralo biti" Jugoslovenskoga dramskog pozorišta iz Beograda prema tekstu Branislava Nušića, u režiji Egona Savina. Prijevare, izdaje, spletke i preljubi postali su okosnica drame o moralnom padu društva. U predstavi su nastupili Predrag Eidus, Radmila Radovanović, Anita Mančić, Jelena Petrović, Nebojša Dugalić, Mihajlo Janketić, Miodrag Radovanović i drugi. Dramaturginja je Marina Milivojević-Mađarev.

31.10.2008. 15:06:38
Novi komentar
nužno
nužno