« Kazalište
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci

Praizveden balet "Dama s kamelijama"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (HNK)
Više o

balet

,

zagrebački HNK

,

Dama s kamelijama

Balet Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu izveo je u petak praizvedbu predstave "Dama s kamelijama" u koreografiji i režiji Dereka Deanea, gosta iz Engleske, koji prvi put surađuje sa zagrebačkim baletnim ansamblom.

Koreograf Deane poslužio se književnim prijedloškom Alexandera Dumasa ml. uz originalnu glazbu američkog skladatelja Carla Davisa.

Riječ je o koreografskoj inačici priče o mladoj pariškoj kuritizani čudesne ljepote koja je kao nadahnuće poslužila brojnim umjetnicima, od kojih je najpoznatija Violetta u Verdijevoj "Traviati".

Iako je svima dobro poznata barem jedna inačica te priče - prozna, dramska, operna ili filmska - malo tko zna da na pariškom groblju Montmartreu počiva stvarna "dama s kamelijama", Alphonsine Plesis.

Kao ženu koja je "skrenula s puta" tadašnje ju je društvo osuđivalo, osobito kad je u mladom plemiću pronašla svoju iskrenu ljubav koje se morala odreći. Raskinuvši s čovjekom kojega je neizmjerno voljela, povukla se u osamu, gdje je bolesna od tuberkuloze i skršena osamljenošću umrla s nepune dvadeset i tri godine, piše u programskoj knjižici predstave.

Scenograf i oblikovatelj svjetla je Thomas Mika, a kostimografkinje su Dženisa Pecotić i Emina Tataragić.

U naslovnoj ulozi nastupila je prvakinja Baleta Milka Hribar-Bartolović uz gosta Ivana Gila Ortegu, španjolskog plesača koji prvi put gostuje u Hrvatskoj, te prvaka Baleta HNK Jegora Mešnjikova. U ostalim ulogama nastupili su Mirna Sporiš, Tihana Trupeljak-Bujanić, Nataša Sedmakov, Ilir Kerni, Andrej Izmestjev, Andrej Barbanov, Nicolae Vasc i drugi.

Orkestrom Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu ravnao je Michael Collins. (hina/metro-portal)

24.10.2008. 22:25:16
Novi komentar
nužno
nužno