« Život
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
VISOKO MIŠLJENJE O SEBI

Samozavaravanje je ključ za ljubavni uspjeh

Zgodni muškarci podcjenjuju ženski interes za njima, dok neugledni momci precjenjuju utisak koji je njihov izgled ostavio na djevojke što, vjerovali ili ne, može dovesti do ljubavnog uspjeha

Fotografija vijesti
Više o

ljubav

,

seks

,

muškarci i žene

,

spoj

,

samozavaravanje

Novo znanstveno istraživanje pokazalo je da zgodni muškarci ne razumiju signale koje im šalju zainteresirane žene, dok ostali muškarci, pogotovo oni koji traže vezu za jednu noć, češće precjenjuju utisak koji su ostavili na djevojke. S druge strane, žene rutinski podcjenjuju muški interes za njima što pokazuje da taj proces samozavaravanja može pomoći i muškarcima i ženama da uspješno otplešu ljubavni tango, piše Science.

Tim psihologa da sveučilišta Texas proveo je istraživanje tako što su studentima u dobi od 18 do 24 zadali zadatak da ocijene svoju privlačnost, a potom su morali proći zadatak koji je osmišljen tako da znanstvenicima pokaže seksualne preference volontera, odnosno njihovu sklonost prema spolnom odnosu samo za jednu noć.

Zadatak je bio koncipiran tako da svaki volonter tri minute nasamo razgovara s pet različitih osoba suprotnog spola. Kada su ispunili svoju kvotu, dobrovoljci su morali ocijeniti kakav su utisak ostavili na pet osoba s kojima su razgovarali. Procjenjivala se seksualna želja i privlačnost, a sudjelovalo je 96 muškaraca i 103 žene.

Znanstvenici su otkrili da većina muškaraca ima tendenciju da precjenjuje interes žena za njima, a to se pogotovo odnosi na muškarce koji su sami sebe ocijenili kao privlačnima, te na momke koji interesira usputni seks.

No, muškarci za koje žene smatraju da su zgodni podcjenjuju kakav utisak su ostavili na svoje sugovornice iz istraživanja.

S druge strane, žene, uključujući i one koje nemaju ništa protiv usputnog seksa, podcjenjuju interes koji su pobudili kod muškaraca, a odstupanje je još veće kod žena koje muškarci smatraju atraktivnima.

Znanstvenici kažu kako razlike u rezultatima između muškaraca može objasniti evolucijski pritisak za pronalaženje životne družice.

"Muškarac možete pogriješit na dva načina. Prvo slučaj, smatra da se dopada ženi, a u konačnici se ispostavi da to nije istina, a drugo, djevojka je zagrijana za njega no on to ne vidi i prođe prilika za produljenje vrste", kaže Carin Perilloux, voditeljica istraživanja.

Muškarci koji imaju tendenciju da precijene ženski interes, a pogotovo u slučajevima momaka koji smatraju da su zgodniji nego što to ustvari i jesu, dobivaju na samopouzdanju koje ih onda čini privlačnijima pripadnicama suprotnog spola.

Zgodni muškarci nemaju potrebu da se obmanjuju, baš zbog svojeg izgleda.

Razlog zašto žene podcjenjuju muški interes za njima može biti taj što izbjegavaju stjecanje dojma da su promiskuitetne, te podizanje imaginarne barijere koju će željeti zaobići samo iskreno zainteresirani muškarci.    

15.12.2011. 14:59:08
Novi komentar
nužno
nužno