« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
ekskluzivni razgovor

Salman Rushdie o novom romanu Vještica iz Firence

Nisam bio inspiriran Danom Brownom, njegova je knjiga najgora koju sam ikada čitao

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Dan Brown

,

Salman Rushdie

Dogovor za sastanak sa Salmanom Rushdiem bio je u Milanu, na promociji njegove nove knjige Vještica iz Firence. Za razliku od nekoliko godina prije, pred hotelskom sobom nije bilo niti tajnih agenata ni policije.

Metro: Kako je živjeti bez fatve oko vrata?

Rushdie: Svi bi htjeli živjeti normalno. Kad su mi ukinuli zaštitu, nisam mogao vjerovati da mogu sam pozvati taksi.

Metro: Vaša nova knjiga zbiva se u Firenci, neočekivano pohotnoj renesansnoj Firenci, ispunjenoj seksom i opisanom u usporedbi sa Sikrijem, sjedištem indijskog Mogola. Izmislili ste putnika, vješticu, koja se prebacuje iz jednog u drugi svijet. Nešto poput Sonie Gandhi, Talijanke koja je uspješna u Indiji. Što mislite o njenoj izbornoj pobjedi?

Rushdie: Njena je pobjeda dokaz da putnik koji se može prebacivati s jednog mjesta na drugo može postati moćan. Drugi glavni lik je njezin sin, a Indija ima staru političku klasu, u šezdesetim i sedamdestim godinama života.

Metro: Dodatna je komplikacija preklapanje politike i show businessa. Jeste li čitali što naši novinari pišu o Berlusconiju i što mislite o tome?

Rushdie: Ne mislim ništa, samo se smijem. Znate li što kažu Indijci? Da su Talijani europski Indijci. Mislim da su te dvije civilizacije vrlo slične u mnogim stvarima.

Metro: Da li je postalo moderno pisait knjige o Italiji nakon Da Vinčijeva koda?

Rushdie: Nisam bio inpiriran Danom Brownom. Njegove su knjige vjerojatno najgore koje sam u životu čitao. Machiavelli je rekao „Cilj opravdava sredstvo", a obitelji Medici i Borgia bili su makijavelisti. On je bio samo svjedok vremena. Možda se Italija napunila takvim likovima, iako bih rekao da je vaša politika u svjetskim okvirima trenutno najpoznatija kao vrlo zabavna.

Metro: Iran ima, izgleda, drugačiji odnos prema SAD, je li to točno?

Rushdie: Američka vlada ima drugačiji odnos prema islamskom svijetu, no još uvijek je prerano reći ima li kakvog stvarnog učinka. Što se tiče mojih iskustava, željeli su me ubiti, sumnjivo mi je sve što Iran sada radi, no ako želimo biti realni, treba malo prigušiti optimizam.

Metro: Imamo problem sa strancima u Italiji, kakvo je vaše mišljenje o tome? Treba li ih pustiti da ulaze ili zaustaviti?

Rushdie: Potrebno nam je miješanje kako bismo obogatili kulturu. Živio sam u Londonu, Bombaju i New Yorku, svi ti gradovi su mješavina mnogo rasa.

Metro: Rekli ste da je vjera u Boga nešto poput vjerovanja u Mamu Gusku. Mislite li još uvijek tako?

Rushdie: Da, naravno.

Piše: Antonella Fiori/MWN Italija
23.05.2009. 11:41:26
Novi komentar
nužno
nužno