« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
svemogući dolar

SAD će talibanima plaćati za mir

U novom američkom proračunu predviđena je stavka za potkupljivanje afganistanskih boraca

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Barack Obama

,

Afganistan

,

mir

,

talibani

,

rat

,

nenadapanje

Američkoj vojsci u Afganistanu bit će omogućeno da plaća talibanskim borcima ako se odreknu nasilja protiv vlade u Kabulu, za što su predviđena sredstva u novom proračunskom zakonu o obrani za 2010. godinu koji bi predsjednik Barack Obama trebao potpisati u srijedu.

Takve su isplate već u širokoj uporabi u Iraku, gdje su pridonijele pacificiranju sunitskih pobunjenika, a u Afganistanu se sada prvi puta stvaraju uvjeti da se i službeno primjeni taj sustav.

Zapovjednički program za hitne odgovore (CERP), osigurava sredstva za čišćenje cesta, kopanje bunara i drugu humanitarnu pomoć narodu Iraka i Afganistana, a sada će se sredstva koristiti i za isplate talibanima, kazao je predsjednik senatskog Odbora za oružane snage Carl Levin.

Prema zakonu, afganistanski borci koji se odreknu nasilja protiv vlade u Kabulu bit će plaćeni za "zaštitu svojih gradova i sela", rekao je Levin. Naglasio je da je sličan program u Iraku pridonio da 90,000 Iračana promijeni stranu i odustane od pobune.

Za fond CERP je u fiskalnoj godini 2010., koja je počela 1. listopada, odobreno 1,3 milijarde dolara. (hina/metro-portal)

 

28.10.2009. 08:12:33
Novi komentar
nužno
nužno