« Film
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci
Zagreb film festival

"Rumba" dobila Zlatna kolica

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (ZFF)
Više o

Zagreb Film Festival

,

ZFF

,

Rumba

,

Zlatna kolica ZFF

Belgijsko-francuski film "Rumba" Dominiquea Abela, Fione Gordon i Brune Romyja osvojio je Nagradu Zlatna kolica za najbolji dugometražni igrani film Zagreb film festivala, objavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Film "Rumba", tragikomedija o tome kako optimizam može nadvladati i najtragičnije događaje, velika je inspiracija za publiku i za filmaše, jer pokazuje mogućnosti u originalnom iznošenju priče, objasnio je žiri svoj izbor.

Autorski trojac tog filma prije tri je godine nagrađen na ZFF-u za svoj prvi film "Ledenjak", a za "Rumbu" će biti nagrađeni s pet tisuća eura.

Posebno priznanje u dugometražnoj konkurenciji dobio je film "Pustinja duše", čiji je autor Rodrigo Pla. Žiri ga je nagradio "zbog veličine, inventivnosti i iznenađujuće zrelosti kojom se taj debitant prihvatio snažne i epske priče o putovanju duše k iskupljenju".

Zlatna kolica za najbolji dokumentarni film, odnosno 1500 eura, dodijeljena su kinesko-njemačkom filmu "Crvena utrka" Chaoa Gana o teškim treninzima kineskih mališana koji sanjaju o Olimpijadi.

Nagradu za najbolji kratki igrani film, također 1500 eura, dobio je austrijsko-njemački rad "Ptičica!" Huseyina Tabaka. Taj dokumentarac o kurdskoj obitelji koja u podrumu srušene kuće čeka pomoć američkih jedinica, žiri je osvojio "jednostavnošću i unikatnošću s kojom prikazuje stravično iskustvo rata".

U programu "Kockice", Zlatna kolica za najbolji film hrvatski film i tisuću eura, dobio je film "Loš dan za kapetana Kuku" Marina Juranića i Hane Veček o uobičajenom danu jedne jako umorne mame.

Ove godine imali smo 33 tisuće gledatelja, čime smo nadmašili prošlogodišnju posjećenost, rekao je direktor Festivala Boris T. Matić, izrazivši zadovoljstvo šestim izdanjem festivala, koji završava večeras dodjelom nagrada.

Od početka Festivala, 19. listopada, za nagrade se natjecalo 50-tak filmova, izabranih između više od 400 prijavljenih. Posebnost ovogodišnjeg festivala je da su u sva tri žirija (za dokumentarce, igrane i domaće filmove) članice bile isključivo žene. (hina/metro-portal)

25.10.2008. 14:47:25
Novi komentar
nužno
nužno