« Zdravlje
objavljeno prije 8 godina i 9 mjeseci
PRIPAZITE

Roditelji trebaju pažljivije pratiti djevojke

Roditelji često ne prepoznaju psihičke probleme koji pogađaju djevojčice i mlade žene zbog raznovrsnih pritisaka kojima su izložene

Znate li kako vam je kćer raspoložena?
Znate li kako vam je kćer raspoložena? (Shutterstock)
Više o

depresija

,

roditelji

,

psihički problemi

,

djevojke

Psihičko stanje i mentalna čvrstina djevojaka gotovo svakodnevno su na kušnji zbog raznik vršnjačkih i medijskih pritisaka, a kako to roditelji ne prepoznaju, nije čudo da je novo istraživanje pokazalo da je kod djevojčica i djevojaka starih između 11 i 21 godinu najveći problem - samoozljeđivanje.

uzorak više od 1500 djevojčica i djevojaka u Velikoj Britaniji u dobi između 7 i 21 godine a rezultati su upozoravajući, kazala je voditeljica projekta Julie Bentley.

Među ispitanicama, najveći problem je samoozljeđivanje, potom psihički poremećaji i bolesti, depresija i poremećaji prehrane, kao i pušenje. Oko 62% djevojaka kazalo je da poznaju nekoga tko ima psihičkih problema, dok ih 82% smatra da odrasli često ne uočavaju pritisak s kojima se one suočavaju.

Ukupno ih je više od trećine kazalo da su u nekom trenutku trebale pomoć zbog svojeg lošeg psihičkog stanja.

Istraživanje pokazuje i kako djevojke smatraju da su brige njihovih roditelja ostale u prošlosti, jer starije još uvijek najviše brinu droga i alkohol. Strahovi od seksualnog uznemiravanja i nisko samopoštovanje kada se radi o tijelu vrlo su rašireni, pokazuje studija.

Tri četvrtine djevojaka od 11 do 21 godine kaže da strah od seksualnog napada utječe na njihov svakodnevni život, dok je u skupini djevojčica između 7 i 11 godina njih 83% priznalo da se osjeća žalosno, a 16% među njima kazalo je da se tako osjeća zbog izgleda.

Bentley poziva na otvoreni razgovor o problemu, te upozorava kako istraživanje pokazuje da je danas život za djevojčice u Velikoj Britaniji prilično zahtjevan jer se one na svakom koraku bore s nedaćama.

31.08.2015. 11:54:00
Novi komentar
nužno
nužno