« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 9 mjeseci
MLJAC?

Riješite se slatkog

Žudnja za slatkim baš često zna "zeznuti" dijetu, no uz ove savjete to se neće dogoditi

Ne davite se u slatkom
Ne davite se u slatkom (Arhiva)
Više o

slatkiši

,

slatko

Nije čudno da ste gladni odmah nakon jela - to je sasvim normalno, posebno kada znamo koliko šećera je u dodano u svakodnevne namirnice koje konzumiramo.

Ipak, ako ste na dijeti to baš i nije dobro, pogotovo ako ne možete odolijeti toj žudnji. Srećom, postoje trikovi uz koje želju za slatkim možete eliminirati.

Pojedite kompletan doručak

Najvažnije je krenuti s dobrim doručkom.

Oni koji dan počinju obilnim zdravim doručkom koji je bogat vlaknima i ugljikohidratima poput zobi i voća, te kvalitetnim proteinima poput mesa, jaja i mliječnih proizvoda, dan počinju sa stabilnom razinom šećera u krvi. Inače, ljudikoji jedu obilnije odručke, manje žude za hranom u večernjim satima, a i bolje kontroliraju veličinu porcija.

Međuobroci neka budu ugljikohidrati bogati vlaknima i proteini

Bitno je izabrati i kvalitetan međuobrok.

Vlakna i proteini usporavaju probavu, što znali da se prije osjećate sito i dulje ostajete siti. Stoga, kada uparite to dvoje, stabilizirate šećer u krvi i razinu energije. Iskombinirajte sir i voće, ili sušeno meso i pločicu od žitarica, u obzir dolazi i tost od cjelovitih žitarica s maslacem od kikirikija.

Nemojte pregladniti

Ljudi često misle da je dobro preskočiti obrok i da su tako zdraviji, ali ovo će samo pojačati žudnju za nezdravim stvarima.

Kada su ljudi pregladni, obično ne traže brokulu. Umjesto tog traže nešto slatko da podignu razinu šećera u krvi na normalnu razinu. Pad te razine uzrokuje umor, glavobolje, a čak možete iskusiti i vrtoglavice, drhtavicu ili mučnine. Češće jedenje i grickanje ugljikohidrata ili proteina može spriječiti nagli pad šećera u krvi i pomoći pri izbjegavanju žudnje za slatkim.

Grickajte suhe šljive

Ako žudite za slatkim, pokušajte jesti neki prirodni slatkiš poput suhih šljiva.

One su prirodno slatke, a i pune su korisnih nutrijenata koji pomažu zdravlju kostiju. Jedno istraživanje je pokazalo da su ljudi, koji su grickali suhe šljive, kasniej u danu unijeli manje kalorija od onih kojisu grickali nešto drugo.

Prakticirajte navike koje potiču proizvodnju serotonina

Jedenje slatkog može vam dati osjećaj trenutnog zadovoljstva, ali što ako postoje i druginačini da to postignete?

Šećer može povećati količine serotonina u mozgu. Kako je to hormon zbog kojeg se osjećamo dobro, ljudi misle da žude za tom dozom serotonina kada žude za slatkim. Srećom, šećer nije jedini način za poticanje proizvodnje serotonina, vježbanje i boravak na suncu može potaknuti osjećahe sreće te samim time pomoći u izbjegavanju žudnje za slatkim.

Dobar san

Ljudi se često fokusirajuna vježbanje i zdravu prehranu, a zaborave da je dobar san jednako važan.

Ako ne spavate između 7 i 8 sati u noći to može uzrokovati disbalans hormona te uzrokovati snažnju želju za slatkim i ostalim "brzim" ugljikohidratima. Zatoje važno da vam dobar i kvalitetan san bude prioritet.

Jedite hranu bogatu magnezijem

Ponekad, kada žudite za šećerom, zapravo vam tijelo pokušava reći da mu nedostaje neki vitamin ili mineral.

Jedna od nuspojava nedostatka magnezija je žudnja za šećerom. Kako biste ovo izbjegli jedite avokado, orašaste plodove i druge namirnice bogate magnezijem, piše Eat this.

15.02.2022. 13:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    15.02.2022. 14:43
    Sta manje secera
Novi komentar
nužno
nužno