« Život
objavljeno prije 2 godine
SAVJETI :)

Riješite se adrenalinskog umora i zaspite kao beba

Osjećaj umora, tuge, teškoće sa spavanjem…svi ti simptomi mogu ukazivati na pojavu anksioznosti ili depresije, ali i na adrenalni umor

Odmorite se napokon...
Odmorite se napokon... (Arhiva)
Više o

spavanje

,

problemi sa spavanjem

,

adrenalinski umor

Iako dio znanstvenika koji se bave temama poremećaja nadbubrežnih žlijezda tvrde da adrenalni umor nije poremećaj, jasno je da može izazvati simptome za koje se vrlo teško pronalazi uzrok. 

Adrenalni umor nastaje zbog umora nadbubrežne žlijezde uslijed dugoročne izloženosti stresu. Uzrok može biti i generalna mentalna i fizička iscrpljenost, a objašnjenje leži u kortizolu - hormonu stresa.

Do adrenalnog umora dolazi zbog slabijeg ili lošijeg djelovanja nadbubrežne žlijezde. One se nalaze na vrhu naših bubrega te su zaslužne za proizvodnju oko 30 važnih hormona u našem organizmu. Glavna odgovornost nadbubrežne žlijezde je reguliranje stresa i stresnog odgovora organizma, kao i reguliranje lučenja kortizola.

Smatra se da adrenalni umor nastaje kada nadbubrežne žlijezde previše često izlučuju hormon stresa ili kortizol te tako dolazi do njihove iscrpljenosti i slabijeg rada. Ovo može izazvati različite simptome adrenalnog umora koji se obično dugo ignoriraju te nazivaju "simptomima stresa".

Simptomi adrenalnog umora slični su simptomima depresije i anksioznosti jer jedan od uzroka tih poremećaja također može biti stres, točnije, lučenje hormona kortizola. Također, adrenalni umor može uzrokovati pojavu depresije ili drugih psihičkih poteškoća.

Ako počnete osjećati umor, omaglicu, poteškoće sa spavanje i druge simptome, poželjno je obratiti se liječniku. Iako se možda ne radi o adrenalnom umoru, dobro je provjeriti koji je uzrok problema. Ovo se posebno odnosi na to ako imate simptome poput brzog umaranja, teškog disanja, teške glavobolje i bol u prsima.

U tom slučaju se odmah obratite liječniku.


 

13.04.2022. 21:01:00
Novi komentar
nužno
nužno