« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
OMEGA 3

Riblje ulje čuva vaše mentalno zdravlje

Odavno je poznato da su omega 3 masne kiseline dobre za zdravlje, no znanstvenici su otkrili da one sprečavaju i nastanak nekih psihičkih bolesti

(Wikipedia)
Više o

Omega 3

,

psihički poremećaj

,

mentalno zdravlje

,

psihoza

,

riblje ulje

Poznato je da je riblje ulje, odnosno njegove omega 3 masne kiseline, dobro za naše zdravlje. Znanstvenici, međutim, tvrde i da kapsula ribljeg ulja svaki dan može spriječiti mentalne bolesti, prenosi BBC.

Autori studije kažu da ova nova saznanja daju nadu u alternativno liječenje koje bi moglo zamijeniti antipsihotičke lijekove koji mogu imati ozbiljne posljedice i nuspojave. Za razliku od njih, zamjena za riblje ulje obično se dobro podnosi.

Znanstvenici su testirali 81 osobu koje su imale visok rizik od razvoja psihoze, što zbog genetskih predispozicija, što zbog nekih drugih poremećaja. Tijekom godine dana polovica ispitanika uzimala je zamjenu za riblje ulje, a polovica je bila kontrolna grupa, s time da nitko nije znao dobiva li pravi ili lažni lijek.

Nakon godine dana, kod dvoje ljudi iz grupe koja je uzimala riblje ulje razvio se psihotični poremećaj, a u kontrolnoj grupi se takav poremećaj razvio u 11 osoba. Zbog toga znanstvenici vjeruju da omega 3 masne kiseline iz ribljeg ulja mogu promijeniti signaliziranje u mozgu na pozitivan način.

Znanstvenici navode da su ovakvi rezultati obećavajući, a potrebna su dodatna istraživanja kako bi se vidjelo mogu li zaista omega 3 masne kiseline biti alternativa antipsihotičkim lijekovima.

02.02.2010. 23:32:11
Novi komentar
nužno
nužno