« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
LJUBIMICA AKVARISTA

Riba zebrica možda će spašavati 'slomljena srca'

Danio rerio, malena i prugama prošarana stanovnica tropskih voda već je neko vrijeme vrlo vrijedno „oruđe" u rukama znanstvenika koji proučavaju regeneraciju tkiva

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)
Više o

srčani udar

,

srce

,

zebrica

,

danio rerio

,

regeneracija

Jedna od najpopularnijih akvarijskih riba s fantastičnom sposobnošću regeneriranja oštećenoga srčanog mišića možda će jednoga dana pomoći u otkrivanju novih lijekova za srčane bolesti, tvrde znanstvenici. Danio rerio, takozvana zebrica, malena i prugama prošarana stanovnica tropskih voda već je neko vrijeme vrlo vrijedno „oruđe" u rukama znanstvenika koji proučavaju regeneraciju tkiva.

Radi se o jednoj od prvih životinja uopće kojima je DNK kod sekvenciran, no njena je posebnost ta što može regenerirati vlastito srce čak i ako jedna petina tog organa bude oštećena. Ključ za tu sposobnost možda se nalazi u genu nazvanom gata4 koji se obično aktivira dok je zebrica još u fazi embrija kako bi joj se izgradilo srce, piše britanski Nature. Znanstvenici iz Medicinskog centra sveučilišta Duke upotrijebili su gen koji putem fluorescentnog sadržaja javlja da je aktiviran gen gata4. Kod neozlijeđenih zebrica nije bilo fluorescentnosti. No, kad bi im znanstvenici 'odrezali' maleni komadić srca, fluorescentni sadržaj se počeo pojavljivati i množiti nakon čega se srce počelo obnavljati.

Otkrivanjem principa regeneriranja srca kod ovih riba možda bi bilo moguće pomoći žrtvama srčanih udara koji štetno djeluju na srčane stanice i ostavljaju tkivo ozbiljno oštećenim. Voditelj istraživanja Kazu Kikuchi je optimističan kao i njegov kolega Kenneth Poss: „Još nemamo upute niti poznajemo mehanizme koji mobiliziraju stanice srca ili ih umnožavaju, no znamo da se radi o stanicama koje pospješuju rast mišića. Naša, ljudska srca ne čine se tako kompleksnima da ne bi mogla imati istu sposobnost regeneriranja."

24.03.2010. 20:44:00
Novi komentar
nužno
nužno