« Film
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
ZAGREBDOX

Retrospektiva Lozinskog

U sklopu ZagrebDoxa održava se retrospektiva posvećena poljskom redatelju

Više o

Marcel Lozinski

,

ZagrebDox

Autorska retrospektiva ovogodišnjeg ZagrebDoxa posvećena je Marcelu Lozinskom, jednom od međunarodno najistaknutijih poljskih redatelja dokumentarnih filmova koji je osvajao nagrade na mnoštvu festivala, uključujući Oberhausen, Krakow, San Francisco i Leipzig.

Marcel Lozinski rođen je 1940. u Parizu, a svojim radom istaknuo se već na samom početku 70-ih. Većinu radova iz 90-ih snimio je u produkciji znamenitog filmskog studija Kalejdoskop, a trenutno predaje na Majstorskoj školi filmske režije Andrzej Wajda i član je Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti.

U sklopu posebnih događanja ZagrebDox Pro programa, u petak u 11 sati održat će predavanje o svojim metodama rada, prvenstveno za njega karakterističnim trikovima i katalizatorima koje ubacuje u stvarne situacije kako bi istina što prije izašla na vidjelo. Ta je metoda najuočljivija u dugometražnom filmu ‘How to Live’ (1978.) kojim je otvorena njegova retrospektiva.

Sukob s vlastimaLozinski je često dolazio u sukob s vlastima i tek nakon pada komunizma dobiva veću autorsku slobodu, a istovremeno postaje sve cjenjeniji autor. 

Jučer je prikazano šest kratkometražnih filmova ovog autora, među kojima i dva koja su svojevremeno bila cenzurirana - ‘Matriculation’ (1978.) o studentima koji po dužnosti recitiraju komunističku propagandu za vrijeme ispita, a potom u hodniku ismijavaju te iste doktrine, te ‘Microphone’s Test’ (1980.) koji propituje svijest radnika jedne varšavske tvornice o vlasništvu nad tvornicom.

Od preostalih naslova svakako vrijedi istaknuti nagrađivani ‘89 mm from Europe’, nominiran 1994. za nagradu Oscar, te dugometražni ‘How It Is Done’ iz 2006. godine, koji se bavi intrigantnom i trajno aktualnom temom stvaranja karizmatične političke ličnosti. (METRO)

26.02.2008. 21:14:21
Novi komentar
nužno
nužno