« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 11 mjeseci
POLITIKA

Republikanci pritišću Obamu da organizira svečani mimohod

"Muškarci i žene koji su se na tako izniman način sve ove godine žrtvovali u Iraku, obitelji koje su izgubile svoje najmilije zaslužuju priznanje cijele zemlje", poručio je Mitt Romney

Fotografija vijesti
Više o

Barack Obama

,

Mitt Romney

,

rat u Iraku

,

američki predsjednički izbori

Iako administracija Baracka Obame nije imala u planu organiziranje svečanog mimohoda za vojne snage koje se vraćaju iz Iraka, republikanski kandidati za predsjednika rekli su kako bi bila dobra ideja da se tako nešto organizira, javlja Hina.

"Mislim da treba organizirati svečani povratak u domovinu, u ovom ili onom obliku", rekao je Romney u srijedu ujutro za kanal Fox.

"Muškarci i žene koji su se na tako izniman način sve ove godine žrtvovali u Iraku, obitelji koje su izgubile svoje najmilije zaslužuju priznanje cijele zemlje", rekao je, a onda i predložio da to bude "mimohod" ili "svečanost".

U srijedu je glasnogovornik Pentagona George Litte izjavio da nijedan velegrad, kao što je New York, koji bi mogao biti domaćin takve smotre, nije kontaktirao vojne vlasti u vezi s tim pitanjem. No Little nije rekao je li za ili je protiv organiziranja mimohoda vojnih snaga.

Rick Perry, kako prenosi blog mreže CNN-a u srijedu, žestoko je pak kritizirao Obamu. "Taj predsjednik neće običnim mimohodom odati počast velikom broju naših junaka", istaknuo je.

"Možda zato što ovaj rat nije popularan, ne znam", kazao je. "No, gospodine predsjedniče, naši vojnici su prioritet. Oni su ispred politikantske politike (...) dajte im taj mimohod", dodao je.

Kandidati za izbore republikanske stranke za predsjedničke izbore 2012. aktivno vode kampanju u Iowi, manje od tjedan dana od "caucusa" (izborne skupštine) u toj saveznoj državi gdje će početi dugi proces izbora - u pojedinim državama - kandidata koji će izazvati predsjednika Baracka Obamu.

Posljednji vojnici iz sastava američkih snaga u Iraku napustili su tu zemlju 17. prosinca preko kopnene granice s Kuvajtom.

Tim odlaskom završeno je američko sudjelovanje u ratu u kojemu je poginulo više od 100.000 iračkih civila i gotovo 4.500 Amerikanaca.

28.12.2011. 22:23:45
Novi komentar
nužno
nužno