« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
AMNESTIJA

Kuba oslobodila gotovo 3000 zatvorenika

U prigodi proglašenja amnestije, Castro je dodao da će se ujedno iz zatvora prijevremeno pustiti 86 stranih zatvorenika iz 25 zemalja svijeta

Fotografija vijesti
Više o

Kuba

,

Raul Castro

,

Amnesty International

,

politički zatvorenici

,

amnestija

U okviru amnestije koju je proglasio Raul Castro, Kubanci su iz zatvora pustili 2991 zatvorenika, prenosi Hina.

Amnestija je "potpuna i konačna", po uredbi objavljenoj u Službenom listu koju je potpisao Raul Castro, s nadnevkom od petka, u kojoj se nadležnim vlastima daje "48 sati" da oslobode 2.991 zatočenika čija su imena objavljena.

U prigodi proglašenja amnestije "više od 2.900 kubanskih zatvorenika", Castro je dodao da će se ujedno iz zatvora prijevremeno pustiti 86 stranih zatvorenika iz 25 zemalja svijeta, ali nije objavljena nikakva informacija o tom posebnom procesu.

Na popisu oslobođenih su petorica zatvorenika koje oporba smatra "političkim" zatvorenicima: Carlos Martinez Ballester, Walfrido Rodriguez Piloto, Yordani Martinez Carvajal, Yran Gonzalez Torna i Augusto Guerra Marquez.

Izrazivši zadovoljstvo zbog tog oslobađanja, predsjednik Kubanskog povjerenstva za ljudska prava i nacionalnu pomirbu (CCDHRN) Elizardo Sanchez izrazio je u utorak žaljenje zbog njegove "ograničene" naravi, budući da CCDHRN, koji djeluje ilegalno, ali ga vlasti ne zabranjuju, procjenjuje da u kubanskim zatvorima leži "od 70.000 do 80.000" ljudi.

Američke vlasti su pak rekle kako su "iskreno razočarane" što Amerikanac Alan Gross, koji je radio za američki State Department, a proljetos je osuđen na 15 godina zatvora zbog ugrožavanja sigurnosti kubanske države, nije među oslobođenima.

28.12.2011. 22:59:45
Novi komentar
nužno
nužno