« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 1 mjesec
STVARNO?

Redovito vježbanje pojačava učinkovitost cijepljenja

Redovita tjelesna aktivnost jača imunosni sustav, smanjuje rizik od bolesti i smrtnih ishoda od zaraznih bolesti te znatno pojačava učinkovitost cijepljenja

Bacite se vi na vježbanje
Bacite se vi na vježbanje (Arhiva)
Više o

cijepljenje

,

vježbanje

,

antitijela

Vježbate li redovito, izgledi da ćete imati više antitijela od nekoga tko je fizički manje aktivan iznose čak 50 posto, tvrde britanski znanstvenici.

Otprije se zna da je tjelesna aktivnost jedan od najučinkovitijih načina prevencije kroničnih bolesti, uz zdravu prehranu i odvikavanje od pušenja.

Studija iz 2008. godine pokazala je da je tjelesna neaktivnost svake godine odgovorna za više od pet milijuna preuranjenih smrtnih ishoda, piše Independent.

Istraživanje profesora Sebastiena Chastina, voditelja studije, i njegovih kolega sa Sveučilišta Glasgow Caledonian uključilo je sve dostupne dokaze koji su doveli u vezu učinak tjelesne aktivnosti i rizik od obolijevanja i smrtnog ishoda od zaraznih bolesti poput upale pluća (čestog uzroka smrti od covida-19), na funkcioniranje imunosnog sustava i na ishod cijepljenja.

>> Zašto treba umjereno vježbati >>

Chastin je kazao da je studija provedena puno ranije, na samome početku pandemije pa nije obuhvatila istraživanja koja se odnose na covid-19, no tvrdi da su saznanja vrlo relevantna za odgovor na aktualnu pandemiju.

"Naša saznanja važno su otkriće za potencijalno djelovanje i reakciju na pandemije u budućnosti", kazao je Chastin, dodavši da dostupnost cjepiva ulijeva nadu u skori završetak pandemije.

Na temelju šest odvojenih istraživanja u kojima je sudjelovalo više od pola milijuna sudionika, pokazalo se da tridesetminutna tjelesna aktivnost, pet dana u tjednu, smanjuje rizik od obolijevanja i smrtnog ishoda od zaraznih bolesti za 37 posto.

>> Redovitim vježbanjem od djetinjstva do lucidne starosti >>

Otkrili smo i pouzdane dokaze po kojima redovita tjelesna aktivnost jača imunosni sustav. Kroz 35 neovisnih nasumičnih kontrolnih ispitivanja, zlatnog standarda za znanstvene dokaze, pokazalo se da je redovita tjelesna aktivnost rezultirala povišenim razinama imunoglobulina (antitijela) IgA.

Imunoglobulini (antitijela) su proteinske molekule koje stvara imunosni sustav kao reakciju na ulazak neke strane supstancije u organizam (antigena). Pet je razreda imunoglobulina: IgA, IgM, IgG, IgE i IgD.

IgA se stvara na sluznici intestinalnog i respiratornog trakta. Sekretorni IgA nalazi se u sekretima bronha, crijeva, znoju, suzama i kolostrumu te štiti intestinalni i respiratorni trakt od virusnih infekcija. Dakle, riječ je o antitijelima koja prekrivaju sluznicu naših pluća i ostalih dijelova organizma u koje mogu prodrijeti virusi i bakterije.

>> Vježbanje je sjajna prevencija zaraze >>

Chastain podsjeća da redovita tjelesna aktivnost povećava i broj CD4+T stanica koje su odgovorne za uzbunjivanje imunosnog sustava na napad 'izvana' i na reguliranje njegove reakcije na bakterije i viruse.

04.05.2021. 15:01:00
Novi komentar
nužno
nužno