« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
ZDRAVO I UKUSNO

Recept za prokulice za kojima će poludjeti i vaši klinci

Vaša ih djeca ne mogu smisliti, a ni vi baš niste ludi za njima, unatoč tomu što znate da su iznimno zdravo jelo? Evo jedan recept koji će promjeniti mišljenje i najtvrdoglavijima

Slijedite ove upute i pokazat ćemo vam da prokulice mogu biti vrlo ukusne
Slijedite ove upute i pokazat ćemo vam da prokulice mogu biti vrlo ukusne (Darya Pino / Summertomato.com)
Više o

zdrava hrana

,

pravilna prehrana

,

fini recepti

,

prokulice

,

kelj papučar

Znamo da su prepune vitamina, minerala i oligoelemenata, da potiču rad enzima u stanicama zaslužnih za imunitet te da imaju brojna anti-tumorska svojstva. Štoviše, redovito ih svrstavaju i u popis tzv. superhrane.

Pa ipak, činjenica je da velika većina ljudi ipak ne pomisli na prokulice (kelj papučar) kad ih netko upita koja im je omiljena hrana. Kod djece je situacija još i gora, što dobro znaju svi oni koji su pokušali uvjeriti svoje klince da pojedu barem jedan komad.

Vjerovali ili ne, uzrok ovakvim stavovima ljudi prema ovom sjajnom povrću leži upravo u činjenici da ga većina priprema na iznimno dosadan i nemaštovit način, što je prava šteta. Slijedite ove upute i pokazat ćemo vam da prokulice mogu biti i vrlo ukusne.

Prokulice sa slaninom pržene u tavi

Napomene:

Kupite najsvježije prokulice koje možete naći, idealno na tržnici dok im je sezona. Kao i sve drugo povrće, što je svježije, bolji mu je okus. Isto tako, manje prokulice su slađe i ukusnije od onih većih.

Tajna slasnih prokulica leži u tome da ih izražete na polovice i blanširate u kipućoj vodi oko 15 sekundi. To će im pomoći da se brže skuhaju, ali i ukloniti onaj gorkasti okus koji im je često karakterističan.

Ukoliko se odlučite za lješnjake umjesto oraha, kratko ih popržite na tavi prije pripreme samog jela.

Sastojci:

500 grama prokulica, opranih, izrezanih na polovice i blanširanih

100 grama slanine

1 luk srebrenac srednje veličine

100 grama oraha ili lješnjaka (po izboru), nasjeckanih na veće komadiće

1 čajna žličica origana, nasjeckanog na sitno

1 čajna žličica vinskog octa

25 grama maslaca

Priprema:

Prethodno pripremljene, raspolovljene i blanširane prokulice stavite u kipuću posoljenu vodu i kuhajte točno 5 minuta. Pokušajte biti što precizniji s kuhanjem, budući da prekuhane prokulice u ovoj fazi mogu upropastiti okus cijelog jela. Nakon pet minuta, maknite ih s vatre, dobro prelijte hladnom vodom, ocijedite i stavite sa strane.

Dok se prokulice kuhaju, na sitno isjeckajte luk i orahe/lješnjake. Slaninu narežite na kockice, ne šire od centimetra.

Zagrijte tavu na srednju temperaturu i dodajte slaninu. Pustite ju da se prži oko 4-5 minuta, dok masnoća iz slanine ne počne curiti po tavi. Dodajte lješnjake/orahe i promiješajte. Dodajte nasjeckani luk.

Nastavite pržiti još nekoliko minuta i onda dodajte maslac. Nakon toga, u smjesu umješajte i prokulice te soli i papra po želji.

Uz redovito miješanje kuhajte još oko 8 do 10 minuta, dok se luk ne počne karamelizirati. Tri minute prije kraja kuhanja dodajte ocat.

Prokulice se odlično slažu sa svinjetinom i piletinom. Dobar tek!

28.11.2012. 10:19:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    ivan
    28.11.2012. 10:56
    od toga se prdi..
  2. avatar
    Retti
    29.11.2012. 13:36
    znači da je zdravo , hehehe
  3. avatar
    Tomas
    22.02.2016. 13:45
    Pa nije kelj "papučar" nego pupčar... stvarno svatko danas piše...
  4. avatar
    Leonardo
    25.12.2018. 15:27
    Preloš recept. Ne pokusavajte u produkciji
  5. avatar
    monika
    01.01.2019. 21:43
    odličan recept ! puno fala : )))
  6. avatar
    monika
    01.01.2019. 21:52
    pri kraju samo dodajte sickani češnjak*
Novi komentar
nužno
nužno