« Film
objavljeno prije 8 godina i 4 mjeseca
FAK RECENZIJA

Recenzija filma Ratovi zvijezda: Sila se budi

Abrams odbijanje da otkriva toplu vodu očituje i kroz narativnu strukturu, ali i ikonografiju koja gotovo besramno reciklira početnu trilogiju

Nova trilogija počela je - reciklažom
Nova trilogija počela je - reciklažom (Arhiva)
Više o

J.J. Abrams

,

FAK recenzija

,

Ratovi zvijezda - Sila se budi

Sudeći po prvom filmu, Abramsov pristup Ratovima zvijezda bitno je različit od Lucasovog, i to je u ovom slučaju vrlo dobra stvar. Abrams, koji po vlastitom priznanju, nije bio neki naročiti fan serijala, svemu je pristupio kao profesionalni zanatlija te za razliku od svog prethodnika nije bio opterećen reputacijom novoholivudskog auteura, koji je pod stare dane komercijalni uspjeh bio protumačio kao dokaz vlastitog kreativnog genija.

Umjesto toga se pažljivo uspoređivala prva s drugom trilogijom, gledalo ono što je funkcioniralo i ono što nije. Rezultat svega je film koji budi deja vu efekt, ali u onom malo pozitivnijem smislu - publici koja prva tri filma nije gledala bit će uzbudljiv i cool, dok će onoj starijoj probuditi lijepe uspomene. Abrams odbijanje da otkriva toplu vodu očituje i kroz narativnu strukturu, ali i ikonografiju koja gotovo besramno reciklira početnu trilogiju. To je pogotovo slučaj na početku, kada izgleda kao remake Nove nade.

Tako ponovno imamo pustinjski planet gdje živi junak kojem će droid s važnom porukom promijeniti život i učiniti ga herojem galaktičkih pustolovina. Jedina je razlika u tome što je novi film daleko eksplicitnije podvrgnut kanonima političke korektnosti, pa je tako heroj ženskog spola, a kao njegov glavni pomoćnik služi crnoputi David Boyega.

Kasnije se tijekom filma mogu pronaći reference i na druga dva filma, pa tako Imperijdobiva svoj "homage" u sceni koja daje novu varijaciju njegovog antologijskog obrata u zapletu. Maz Kanata, mudra vlasnica lokala koju glumi CGI-em potpomognuta Lupita Nyong'o, je, pak, očigledna zamjena za Yodu, a oni koji traže posvete Povratku Jedija također će ih pronaći u scenama koje se odvijaju na šumskim lokacijama.

Cijelu recenziju pročitajte na FAK portalu

05.01.2016. 09:36:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Dejan
    10.01.2016. 20:52
    Sve je to super, ali nema Lucasove magije :( Film kod mene ima prolaznu ocjenu, ali to je to. Ipak, trivia filma je najs :)
Novi komentar
nužno
nužno