« Život
objavljeno prije 6 godina i 6 mjeseci
SAVJETI

Razvodite se? Evo kako ćete pomoći djeci

Djeca čiji roditelji se razdvajaju često osjećaju ljutnju, zbunjenost i nesigurnost,

Djeci treba vijesti objaviti čim postanu konačne
Djeci treba vijesti objaviti čim postanu konačne (Pexels)
Više o

djeca

,

razvod

,

problemi

Ako planirate rastavu braka, najteži korak koji vas čeka vjerojatno će biti to obznaniti djeci. Djeca čiji roditelji se razdvajaju često osjećaju ljutnju, zbunjenost i nesigurnost, pa ih je dobro unaprijed pripremiti na to da se stvari neće vratiti na staro. Pred njima su teška vremena, a pred vama težak zadataka: da im pružite osjećaj sigurnog doma dok on to više nije

Evo nekoliko savjeta kako to učiniti: 

1. Recite im
Razgovarajte s njima čim odnesete konačnu oduku. Neće biti lako prenijeti im vijesti, no to je nešto što morate napraviti zajedno. Izbjegavajte okrivljavanja i pobrinite se da djeca znaju da to ne činite zbog njih i da se vaši osjećaju prema njima neće promijeniti. Obavijestite ih o promjenama koje će se dogoditi i budite sigurni da ste ih uvjerili da razvod nije njihova krivnja.

2. Potaknite komunikaciju
Potaknite djecu da razgovaraju o svojim emocijama, i vi podijelite svoje. Oni često ne znaju verbalizirati što osjećaju pa im u tom treba pomoć, a kasnije i utjeha. Kad napokon izreknu što ih muči, osjećat će se kao da barem nad nečim imaju kontrolu. 

3. Kontrolirajte svoje emocije
Normalno je izgubiti kontrolu nad sobom kad s partnerom pregovaramo u uvjetima, no nemojte si to dozvoliti pred djecom. Bitke među roditeljima na djecu će ostaviti veliki negativan dojam, a to je zadnje što im u tim trenucima treba.

4. Isplanirajte odvajanje
Što bolje isplanirali stvari, time će djeca lakše prihvatiti razvod. Ako ne želite viđati bivšeg partnera tijekom posjeta djeci, pobrinite se da ga umjesto vas s djecom dočeka baka ili djed ili neka osoba kojoj dijete vjeruje.

 

Piše: Andrea Holi
05.11.2017. 20:01:00
Novi komentar
nužno
nužno