« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci

Razvijen način za pohranu solarne energije

Princip pretvarnja solarne energije u kemijsko gorivo

Nova tehnologija spremna za manje od desetljeća
Nova tehnologija spremna za manje od desetljeća (Getty Images)
Više o

mit

,

solarna energija

,

Daniel Nocear

Znanstvenik iz Sjedinjenih Država razvio je novi način proizvodnje goriva za gorive ćelije koji bi omogućio domaćinstvima da "spremaju" solarnu energiju i proizvode struju za osvjetljenje i rad kućanskih aparata i noću.

Novi katalizator pomoću solarne energije proizvodi kisik i vodik koje gorive ćelije koriste za proizvodnju struje, istovremeno trošeći mnogo manje energije nego dosadašnjim načinima.

S tim katalizatorom korisnici se mogu osloniti na struju koju proizvode solarni kolektori, rekao je profesor s Tehnološkog instituta u Massachusettsu (MTI) koji je razvio novi materijal.

"Ako možete imati energiju samo dok sija sunce onda imate problem. Upravo zato, po mom mišljenju, solarne ćelije nisu prodrle na tržište"
Daniel Nocear,
profesor energetike na MTI-u

"Ako mogu osigurati mehanizam pohranjivanja onda mogu bez prestanka proizvoditi energiju i onda ćemo moći razgovarati o solarnoj energiji".

"Ja mogu pretvoriti sunčevo svjetlo u kemijsko gorivo i sada mogu koristiti solarnu energiju i noću", napisao je Nocera za časopis Science.

Nocera još nije konstruirao svoj sustav u punoj veličini ali je najavio da bi tehnologija za prilagođavanje sustava domaćinstvima mogla biti spremna i za manje od jednog desetljeća.

Zamisao na kojoj je radio 25 godina došla je od razmatranja načina na koji biljke pohranjuju sunčevu energiju, objasnio je Nocera. (HINA/METRO)

31.07.2008. 21:03:00
Novi komentar
nužno
nužno