« Život
objavljeno prije 7 godina i 11 mjeseci
LOOL

Razlike među spolovima na Facebooku

Iako su se muškarci na Facebooku pokazali agresivnijima, to ih nije činilo samopouzdanijima, već upravo suprotno, pokazalo je zanimljivo istraživanje

Kako se na Fejsu ponašaju muškarci, a kako žene :)
Kako se na Fejsu ponašaju muškarci, a kako žene :) (Arhiva)
Više o

žene

,

Facebook

,

muškarci

Muškarci su uobičajeno više ljuti i argumentiraniji na Facebooku od žena, a žene koriste topliji pristup i jezik koji nije bio toliko konfliktan, nego više ohrabrujuć i pomirljivoga tona. Muškarci su neljubazniji i neosobniji ..

Sve ovo pokazala je analiza desetina tisuća profila i milijune njihovih postova na Facebooku koju je pomoću posebnog algoritma provelo Sveučilište Stony Brook iz New Yorka.

Razlika je bila toliko jasna da su istraživači s 90-postotnom točnošću pretpostaviti je li komentar ili status napisao muškarac ili žena, samo na osnovu jezika i načina na koji je on napisan.

Žene su češće koristile riječi poput 'prekrasno', 'sretno', 'rođendan', 'kći', 'beba', ushićenost' i 'zahvalnost', dok su muškarci više koristili riječi poput 'sloboda', 'pobijediti', 'bitka' i 'neprijatelj'.

Iako su se muškarci na Facebooku pokazali agresivnijima, to ih nije činilo samopouzdanijima. Upravo suprotno, žene su bile punije samopouzdanja i sigurnosti od muškaraca.

'U mnogo slučajeva teme kojima su se bavile žene i muškarci ne iznenađuju, nego se uklapaju u uobičajene spolne stereotipe', kazala je psihologinja Margaret Kern, koja je sudjelovala u studiji, dodavši da istraživanje pokazuje kako je ljudski um sposoban automatski kategorizirati ljude koje tek upoznajemo.

U sklopu istraživanja stvorena je i internetska stranica, koja na osnovu podataka dobivenih u istraživanju može i drugima omogućiti da provjere što njihov način govora na Facebooku govori o njihovu spolu.

23.06.2016. 17:09:52
Novi komentar
nužno
nužno