« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 dana i 9 sati
COOL

Rano dizanje je bolje i zdravije

Naravno ove dvije stavke ne moraju ići skupa. Ako ne želite u brak, nitko vas na to ne može prisliti. Ranim ustajanjem smanjujete i rizik od depresije

Rano dizanje je sjajna stvar
Rano dizanje je sjajna stvar (Arhiva)
Više o

dizanje

,

rano jutro

Znate onu poslovicu: Tko rano rani, dvije sreće grabi? Znanstveno je dokazano da je istinita. Studija u kojoj je sudjelovalo 32,470 žena, a čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu Psychiatric Research, pokazala je da ljudi koji se bude u šest sati ili čak ranije imaju 25 posto manji rizik da obole od depresije od "noćnih ptica".  

I ne samo to. Oni koji se ranije ustaju u većoj su prilici da se ožene/daju, dok je kod spavača veća šansa da budu usamljeni i depresivni. Rizik se povećava ako su pritom i pušači te imaju neuredne navike spavanja, anerijetko jedno povlači drugo.

S rezultatima ove studije slaže se i ugledna australska psihologinja dr. Bailey Bosch. "Ranim buđenje i ustajanjem dajete sebi priliku da se odmorite od stalnog izvršavanja nečega i žurbe te da jednostavno budete. Osiguravate si vrijeme da budete sami sa sobom i da budete u miru, što pruža dugoročno zadovoljstvo. 

Bosch dodaje i kako nije teško, koliko se isprva čini, postati jutarnji tip.

"Svatko može resetirati svoj unutarnji sat i početi se dizati rano. Tijelo će to jako brzo prihvatiti i veseliti se novoj rutini jer mu je rano ustajanje evolucijski prirođeno, odnosno potpuno prirodno. Rano smo se budili donedavna, sve dok nismo izumili struju i svjetlo", kaže Bosch. 

30.06.2020. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno