« Zdravlje
objavljeno prije 9 godina i 5 mjeseci
HE HE

Rajski plin liječi depresiju

Rajski plin, dušikov oksid koji se nekad koristio kao anestetik i izaziva nekontrolirani smijeh pokazao se uspješnim u liječenju težih oblika depresije

Malo rajskog plina i život je ljepši
Malo rajskog plina i život je ljepši (Arhiva)
Više o

depresija

,

lijek protiv depresije

,

rajski plin

Rajski plin koji smo viđali u filmovima kao sjajno sredstvo za anesteziju kod stomatologa može liječiti depresiju, tvrde psihijatri i anesteziolozi s medicinskog fakulteta sveučilišta Washington u St. Louisu koji utvrdili su na malom uzorku da je u dvije trećine slučajeva depresije otporne na druge oblike terapije inhalacija toga plina dovodila do poboljšanja.

U kontrolnoj skupini u kojoj pacijenti inhalacijom nisu primali taj plin subjektivno poboljšanje na dan terapije i dan nakon terapije opisala je tek trećina ispitanika.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Biological Psychiatry.

Do trećine svih pacijenata sa simptomima kliničke depresije ne reagira na postojeće metode liječenja, što ukazuje na potrebu što hitnijeg otkrivanja drugih metoda liječenja.

Prednosti rajskog plina su ograničene nuspojave, poput mučnina i povraćanja, koje se javljaju dok se udiše plin. Poboljšanja stanja depresivnih pacijenata trajala su čak i do tjedan dana, a nijednom se pacijentu stanje nije pogoršalo nakon inhaliranja rajskog plina.

Kod standardnih antidepresiva prvi učinci se pokazuju tek nakon nekoliko dana ili tjedana, kao i kod psihoterapije.

"Ukoliko se naši nalazi potvrde takav brzodjelujući lijek mogao bi biti posebno koristan kod pacijenata s teškom depresijom koji su izloženi riziku samoubojstva ili trebaju intervenciju odmah", kaže psihijatar Charles Zorumski koji je sudjelovao u istraživanju.

"Začuđujuće je da se nitko nije sjetio koristiti tvar koja izaziva smijeh kod pacijenata čiji je glavni simptom duboka tuga", kaže Nagele.

11.12.2014. 10:16:00
Novi komentar
nužno
nužno