« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
CRVENI PIGMENT

Rajčice smanjuju rizik od raka prostate

Karotenoidi u rajčicama pomažu u sprječavanju raka prostate, a znanstvenici su osmislili mehanizam koji će objasniti na koji način djeluju

Rajčice smanjuju rizik od raka prostate
Rajčice smanjuju rizik od raka prostate (freedigitalphotos.net)
Više o

rak prostate

,

rajčica

,

likopen

,

karotenoidi

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Illinois pokazalo je da rajčice smanjuju rizik od raka prostate. Znanstvenici smatraju da su za to zaslužni karotenoidi - pigmenti koji nekom voću i povrću daju crvenu, narančastu ili žutu boju.

No, znanstvenici još nisu otkrili kako točno rajčice djeluju na sprječavanje raka prostate, ali razvili su alat koji bi mogao otkriti metabolizam karotenoida iz rajčice u ljudskom tijelu.

>> 5 skrivenih, a korisnih učinaka rajčice

Upotrijebit će izotopsko označavanje tri karotenoida rajčice s težim atomima ugljika koji su često prisutni u prirodi, što će omogućiti praćenje apsorpcije sastojaka rajčice u tijelu. Znanstvenici time žele otkriti i je li karotenoid likopen sam zaslužan za dobrobiti rajčice ili su i drugi karotenoidi važni.

Likopen, karotenoid koji rajčicama daje crvenu boju, već se pokazao vrlo korisnim za ljudsko zdravlje - pomaže u borbi protiv slabih kostiju i osteoporoze, ali i u borbi protiv starenja.

12.12.2010. 22:35:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    ZaradiOnline
    13.12.2010. 02:46
    znanstvenici su osmislili mehanizam koji će objasniti na koji način djeluju - ovaj stateman sve govori o radu nekih znanstvenika
Novi komentar
nužno
nužno