« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 8 mjeseci
MLJAC

Rajčica - božanstveni plod koji može napraviti probleme

Kako su dobar izvor vitamina C, rajčica može pomoći u borbi protiv stvaranja slobodnih radikala - za koje se zna da uzrokuju rak

Koliko su rajčice zdrave?
Koliko su rajčice zdrave? (FreeDigitalPhotos)
Više o

likopen

,

rajčice

,

antioksidansi

Rajčica je glavni izvor likopena, antioksidansa koji joj daju ovu lijepu boju. Osim likopena, one sadrže i razne druge biljne spojeve, uključujući beta-karoten, narigenin i klorogensku kiselinu.

Beta-katoten je crveno-narančasti pigment koji biljkama daje boju i pretvara se u vitamin A, što je dobro za zdravu kožu i naš imunološki sustav kada je u malim količinama. Kod velikih količina može postati toksičan.

Rajčice su također pune vitamina poput vitamina C, kalija, folata i vitamina K. Količina vitamina koja se nalazi u rajčici može uvelike varirati između biljaka, ali prosječna rajčica srednje veličine trebala bi iznositi oko 28 posto preporučene dnevne doze vitamina C.

Medical News Today objašnjava da dobrobit varira između vrste i veličine rajčice, zbog količine minerala i vitamina u njima - na primjer, cherry rajčice imaju veću količinu beta-karotena u odnosu na običnu rajčicu. Kako su dobar izvor vitamina C, rajčica može pomoći u borbi protiv stvaranja slobodnih radikala - za koje se zna da uzrokuju rak.

Koliko ih smijemo pojesti dnevno?

Britanska nacionalna zdravstvena služba preporučuje unos jedne srednje rajčice po obroku ili sedam cherry rajčica. Potpuno je sigurno jesti porciju rajčica svaki dan, a kao dodatan bonus one imaju malo kalorija kalorije i visok udio vode.

Naravno, važno je znati da ne treba pretjerivati. Rajčica sadrži jabučnu i limunsku kiselinu, a previše rajčica može stvoriti kiselinu u želucu.

Osobe koje imaju problema s refluksom i probavne probleme trebale bi ograničiti unos. Također konzumiranje previše rajčice može dovesti do stvaranja bubrežnih kamenaca.

06.09.2019. 11:01:00
Novi komentar
nužno
nužno