« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Radnici Plive u strahu od otkaza

Više o

Pliva

,

Barr

,

farmaceutska industrija

,

Teva

Čim se krajem godine dovrši proces Tevina preuzimanja Barra, prestat će i potreba za Plivom kao Barrovim europskim sjedištem. Za razliku od Barra, Teva je duboko ukorijenjena u Europi gdje ima sjedišta u Amsterdamu i Moskvi, pa stoga nema potrebe za gomilanjem administrativnog osoblja. Po mišljenju stručnjaka iz farmaceutskog biznisa, od 2600 Plivinih zaposlenika u Hrvatskoj će najvjerojatnije na poslu preživjeti njih 600 u proizvodnji i pedesetak onih koji se bave prodajom i marketingom, otkriva Jutarnji list.

Riječ je o najcrnjoj, ali ne i nemogućoj, varijanti scenarija. Bivši čelnici Plive, koji su uglavnom na visokim funkcijama u drugim korporacijama, smatraju takav scenarij prilično izglednim, iako neki od njih smatraju da bi Teva mogla zadržati barem dio sadašnje upravljačke strukture.

Bivši menadžeri smatraju kako danas Pliva baš i nema puno toga što bi moglo trebati njezinu novom vlasniku, osim dobre reputacije na istočnoeuropskom tržištu. Zato smatraju da najviše izgleda za preživljavanje u novim okolnostima imaju Plivini proizvodni pogoni u Marofu koji su tehnološki bolje opremljeni od Tevinih.

Sudbina svega ostalog, uključujući i istraživački sektor, od kraja godine ostaje pod upitnikom. Nedvojbeno je da će korporacija doživjeti promjene. Zato je teško predvidjeti koji će od oko 1000 vrsta lijekova, nakon ulaska Teve, i dalje proizvoditi Pliva, zaključuje Jutarnji list.    (METRO)

14.08.2008. 22:40:33
Novi komentar
nužno
nužno