« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Val pesimizma pogađa sve siromašnije građane

Fotografija vijesti
Više o

poskupljenja

,

siromaštvo

,

pesimizam

Najnovije istraživanje GfK provedeno na tisuću hrvatskih građana starijih od 15 godina pokazuje kako naša kućanstva ne očekuju bolji život u sljedećih godinu dana.
Gotovo 44 isptanika smatra da im je financijsko stanje lošije sada nego na početku godine, kada je to smatralo 5 posto manje ispitanih, dok je primjerice početkom 2007. godine svega 25 posto ispitanika smatralo da žive lošije nego prije. Pogoršanje u posljednjih godinu dana posebno su osjetili građani sjeverne Hrvatske (49 posto) i Slavonije (48 posto).

Čak 67 posto osoba starijih od 65 godina smatra da im se situacija pogoršala. Osim toga, broj optimističnih kućanstava gotovo se prepolovio od početka prošle godine. Da će biti bolje, tada je smatralo 29 posto, a sada svega 17 posto.Sve to govori o općem beznađu koje je naše građane obuhvatilo nakon posljednjih udara poskupljenja goriva, hrane i komunalnih usluga.

Gotovo 44 posto kućanstava ima lošiji standard nego prije pola godine, kada ih je to bilo 39 posto, a prije godinu dana bilo ih je 25 posto.

Teži život najviše očekuju ispitanici iz siromašnijih krajeva Hrvatske: Like, Korduna i Banovine (47 posto), kao i oni iz sjeverne Hrvatske. U usporedbi s drugim tranzicijskim zemljama, hrvatski građani na budućnost gledaju daleko crnije.

Usprkos sve lošijem standardu i kupovnoj moći, naši građani ipak štede. Iznenađujući je podatak da štedi čak 48 posto naših domaćinstava, što je znatno više u usporedbi s nekim tranzicijskim zemljama. U Bugarskoj štedi tek njih 13 posto, u Poljskoj 22 posto, Rumunjskoj 25 posto, a samo su Česi štedljiviji od Hrvata - štedi 55 posto čeških kućanstava.

14.08.2008. 22:35:01
Novi komentar
nužno
nužno