« Zagreb
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci

Psst! - počinje nijemi film

Ovoga tjedna imate priliku pogledati filmske klasike i dobro se nasmijati, a sve to potpuno besplatno.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Psst! festival

,

nijemi film

,

Charlie Chaplin

Na Pssst! festivalu nijemoga filma, koji će se održati od 13. do 16. studenog u Centru za kulturu Trešnjevka, publika će vidjeti nekoliko klasika nijeme filmske umjetnosti koji će biti prikazani uz pratnju žive glazbe, kao i moderni nijemi film te par filmova sa natječaja.

Festival će započeti projekcijom kratkih filmova Charlija Chaplina "Imigrant" (1917), "Avanturist" (1917.) i "Žena" (1915.), uz klavirsku pratnju, najavila je na konferenciji za novinare Mima Simić, jedna od selektorica filmova.

Večernji nijemi filmski hit bit će "Sherlock JR" (1924.) Bustera Keatona, koji će se također prikazati uz muzičku pratnju. Mima Simić naglašava kako se taj fim može rijetko vidjeti, preporučivši ga filmoljupcima posebice kao klasik koji je utjecao na moderne autore, primjerice Woodya Allena.

Drugoga festivalskog dana bit će prikazano 11 radova s Akademije dramskih umjetnosti. Tu će se naći djela rađena bez zvuka po uzoru na nijeme filmove te filmovi kojima se ukidanjem zvučne podloge redefinira njihov smisao. Hit večeri je "Pariz koji spava " (1922./23.) Renea Clairea, jednog od najznačajnijih francuskih avangardnih redatelja.

Sve su projekcije besplatne

U subotu će biti prikazana "Krstarica Potemkin", film Sergeja Ejzenštejna koji se smatra jednim od najvažnijih i najutjecajnijih filmova ikada snimljenih. Istoga dana prikazat će se i film F.W. Murnaua i Karla Freunda "Faust", jedan od najvećih nijemih filmova svih vremena.

Posljednjeg festivalskog dana 14. studenog prikazat će se Chaplinova "Potjera za zlatom" (1925.) koji obiluje antologijskim tragikomičnim prizorima. Bit će prikazana i tri filma sa natječaja i to: "Rastanak" Irene Škorić, "Nemoj tamo, nemoj - tu si" Josipa Viskovića i "Fedor i Gerta" Jasmine Dupalo.

Ravnateljica Centra za kulturu Trešnjevka Ljiljana Perišić preporučuje festival posebice đacima i studentima koji nemaju gdje vidjeti klasike nijemoga filma i početke stvaranja filmske umjetnosti. Sve su projekcije besplatne. (hina/metro-portal)

10.11.2008. 14:38:27
Novi komentar
nužno
nužno