« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
riječka brodogradnja

Prosvjed 'Za spas 3. maja' 21. listopada

Radnici ne prihvaćaju da Vlada tek tako kaže da više ne želi brodogradnju u Rijeci

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Željko Šop/Cropix)
Više o

Vlada RH

,

brodogradnja

,

3. maj

,

Juraj Šoljić

,

prosvjedni skup

,

Roland Šušanj

Predstavnici Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) sa današnje su konferencije za novinare pozvali na prosvjedni skup "Za spas 3. maja" 21. listopada u Rijeci sve zaposlenike riječkog brodogradilišta, njih 2850, te umirovljenike škvera kojih ima oko 2500, kao i sve građane koji žele podržati radnike.

"Nadamo se velikom odazivu, a cilj nam je da Vladi ukažemo na vrlo težak materijalni i socijalni položaj radnika. Ne možemo prihvatiti da se netko u Vladi igra sudbinom radnika brodogradilišta i da tek tako kaže da više ne želi brodogradnju u Rijeci", rekao je Juraj Šoljić, glavni povjerenik SMH u Brodograđevnoj industriji "3. maj".

Skup će biti organiziran na prostoru ispred samačkog hotela u Liburnijskoj ulici, izvan kruga brodogradilišta "3. maj", s početkom u 15 sati. Za održavanje skupa dobivene su danas sve suglasnosti, kazao je Šoljić.

Roland Sušanj, predstavnik radnika u Nadzornom odboru, ustvrdio je da je osnovni uzrok današnjeg stanja političko kadroviranje u brodogradilištu zadnjih 20-ak godina.

Sušanj je kao poteze koje bi Vlada trebala poduzeti u narednom razdoblju u cilju rješavanja problema brodogradilišta naveo hitno osiguranje sredstava za isplatu plaća za rujan i za nabavu materijala za nastavak proizvodnje iduća tri mjeseca, ističući kako je potrebno osigurati unutar 30 dana financiranje gradnje četiri broda za dva domaća brodara.

Potrebno je formirati i tim stručnih ljudi koji će u ovom teškom stanju na međunarodnom tržištu osigurati nove ugovore koji bi značili život ne samo za "3. maj" već i za radnike u mnogim kooperantskim tvrtkama. Nužan je uvjet i odgoda procesa privatizacije dok se opće stanje ne stabilizira, zaključio je Sušanj. (hina/metro-portal)

19.10.2009. 14:17:16
Novi komentar
nužno
nužno