« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
rub preživljavanja

Radnici Željezare Split štrajkaju glađu

Štrajkaši traže da se za 400 radnika osigura isplata plaće i hitan prekid ugovora s poljskim Zlomrexom

(Duje Klarić/Cropix)
Više o

štrajk glađu

,

Zvonko Šegvić

,

Zlomrex

,

Željezara Split

,

Fond za privatizaciju

,

Carlson fond

Dvadeset radnika Željezare Split jutros je u prostorijama poduzeća počelo štrajk glađu izražavajući na taj način nezadovoljstvo teškim stanjem u tvrtki u kojoj je proizvodnja prestala u travnju, te su najavili da neće prekinuti štrajk dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

Predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita - podružnica Željezara Zvonko Šegvić, koji je došao podržati skupinu štrajkaša, rekao je novinarima da radnici traže žuran početak proizvodnje u željezari.

Štrajkaši također traže da se za 400 radnika osigura isplata pune plaće za studeni i prosinac, jer su dovedeni na rub preživljavanja i egzistencijalnog opstanka, rekao je Šegvić.

Trenutačno radnici primaju od Vlade po 2000 kuna mjesečno, što je posve nedovoljno za osiguranje egzistencije njihovih obitelji.

Štrajkaši traže i hitan prekid ugovora s poljskom tvrtkom Zlomrex uz pismena jamstva Vlade, odnosno Fonda za privatizaciju, gdje bi se naveo točan datum prekida ugovora, rekao je Šegvić.

Zlomrex je ugovorom iz 2007. godine postao većinskim vlasnikom željezare no, prema tvrdnjama štrajkaša, ta poljska kompanija nije ispunila svoje ugovorene obveze i time je željezaru dovela u teško stanje.

Komentirajući proturječne informacije o angažmanu Carlson fonda u vezi kupnje željezare Šegvić je ustvrdio kako je taj fond kupio željezaru s odgodom, a uvjeti koje je postavio državi za preuzimanje su "pokvareni i uvredljivi" za Hrvatsku. (hina/metro-portal)

19.10.2009. 12:27:28
Novi komentar
nužno
nužno