« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
sloboda medija

Bloger Damir Fintić mora u zatvor zbog tuđeg teksta

POGLEDAJTE VIDEO - Hrvatsko novinarsko društvo oštro je osudilo presudu protiv blogera koji nije autor spornog teksta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ranko Suvar / CROPIX, Infopunkt)
Više o

Damir Fintić

,

bloger

,

vukovarac.net

,

Vladimir Štengl

Tekst zbog kojeg je bivši vukovarski gradonačelnik Vladimir Štengl podigao sudsku tužbu protiv Damira Fintića anonimna je kolumna jednog blogera koju je Fintić objavio na portalu vukovarac.net, a koji je bio uvredljiv za gradonačelnika i koji je potaknuo čitatelje da ostave uvredljive komentare.

U kolumni je pisalo da je Štengl ljude "uveseljavao javnim šovinizmom, nacionalizmom, seksizmom, rasizmom, ksenofobijom, pljuvanjem, podcjenjivanjem, otkazima s posla, izbacivanjem iz stanova...", a komentari su sadržavali niz dodatnih kvalifikacija poput onih da je "lopov, propalica i ljudski nusproizvod".

Fintića se tuži za klevetu i povredu časti i trebao bi odslužiti 20-dnevnu kaznu zatvora, jer nema 3000 kuna za plaćanje kazne, budući da su mu do izvršenja presude blokirana primanja. U zatvor bi se trebao javiti 27. listopada, a on smatra da nema temelja za tužbu jer nije urednik ni vlasnik portala.

U svojoj dugotrajnoj borbi s pravosuđem i za pravdu, uspio je postići da se osuđeniku u Hrvatskoj za vrijeme trajanja sudskog postupka ne oduzima cijela plaća, već mu država mora osigurati isplatu bar dvije trećine iznosa, radi preživljavanja.

Hrvatska će se uskoro pridružiti Iranu, Vijetnamu, Azerbajdžanu i Siriji, zemljama poznatim po niskoj stopi ljudskih prava i slobode govora, ocijenio je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka, na konferenciji za novinare o zatvorskoj kazni blogeru Damiru Fintiću.

Marko Rakar, urednik portala politika.com smatra da je zatvorska kazna Fintiću apsurdna:

19.10.2009. 15:20:37
Novi komentar
nužno
nužno