« Seks
objavljeno prije 2 godine i 7 mjeseci
HE HE

Prostata - izvor zadovoljstva vrijedan čuvanja

Prostata je važan izvor zadovoljstva za muškarce. Internet, blogovi, forumi, puni su savjeta i informacija kako maksimalno iskoristiti prostatu, a nema sumnje i zašto...

Igrajte se malo...
Igrajte se malo... (Arhiva)
Više o

prostata

,

muškarci

,

užitak

Prostata je važan izvor zadovoljstva za muškarce. Internet, blogovi, forumi, puni su savjeta i informacija kako maksimalno iskoristiti prostatu, a nema sumnje i zašto: osjećaj je jako, jako dobar. No, pitanje je vraćamo li istom mjerom prostati? Brinete li se za njezino zdravlje?

Studeni je mjesec u kojem se želi podići svijest i upozoriti na važnost borbe protiv raka prostate. U sklopu toga, LELO je pripremio kratki vodič o tome što je prostata, koja je njezina funkcija, te kako se najbolje brinuti o njezinom i reproduktivnom zdravlju.

Što je prostata?

Prostata se nalazi između mokraćnog mjehura i penisa, a uretra prolazi izravno kroz nju. Iako je mali organ (veličine oraha), on zapravo igra važnu ulogu u zdravlju muškog reproduktivnog sustava.

U prostati se skupljaju spojevi koji tvore spermu prije ejakulacije. Sama prostata luči dio sjemena, koji se zatim spaja s izlučevinama sjemenih mjehurića (par žlijezda koje se ulijevaju u prostatu) i sjemenovoda (cijev koja prenosi spermu iz testisa, a također se ulijeva u prostatu). Nakon orgazma, prostata se skuplja i oslobađa sjemenu tekućinu u mokraćnu cijev gdje se potom izbacuje iz tijela.

Ukratko, prostata ima bitnu ulogu u ejakulaciji, zbog čega uklanjanje prostate zbog raka često dovodi do problema s ejakulacijom.

Prostata pomaže u filtriranju toksina

Osim što luči spermu, prostata dodatno pomaže spermiju filtriranjem toksina koji bi mu mogli stati na put. Čimbenici poput prehrane i okoliša utječu na to koliko filtriranja vaša prostata treba obaviti, stoga svakako obratite pozornost na svoju prehranu jer ono ima utjecaja na vaše seksualne reakcije. Čak postoje određene namirnice koje možete jesti kako biste povećali libido. Osim toga, prema nekim izvješćima, određena količina redovite ejakulacije (oko 20 puta mjesečno) može održati prostatu čistom od toksina. Redoviti seks čini čuda za vaše cjelokupno zdravlje tako da se ne ustručavajte. Zdravlje uvijek treba biti na prvom mjestu!

Odvojite vrijeme za godišnji pregled prostate kod urologa

Rak prostate drugi po učestalosti najčešćih zloćudnih tumora u Hrvatskoj (dijeli drugo mjesto s rakom debelog crijeva i rektuma), te je od iznimne važnosti da obavljate godišnje preglede prostate kod urologa.

U početnoj fazi kad je optimalno da otkrijemo rak prostate, on nema simptome tako da se preporučuje započeti s pregledom prostate u dobi od 50 godina kad se prilikom posjeta urologa radi PSA (prostata specifični antigen), tumorski biljeg za prostatu. Iako zvuči zastrašujuće, to je bezbolan test koji traje samo jednu minutu i pruža ključne informacije o zdravlju prostate. Ako je sve u redu preporučuje se godišnji pregled PSA, a muškarci čiji su stričevi i očevi oboljeli od raka prostate spadaju u rizičniju skupinu.

Tipični simptomi uključuju učestalo mokrenje, osobito noću; poteškoće s mokrenjem; nemogućnost održavanja normalnog mlaza ("stane, pa krene"); bol i peckanje prilikom mokrenja; krv u mokraći. Ono što ljudi pomiješaju su problemi s mokrenjem što je učestalo kod benigne hiperplazije prostate, odnosno povećanja prostate. Ovaj se simptom javlja u uznapredovalom stadiju raka prostate. Ako je već metastazirao, osjećati ćete bol u leđima i kostima.

Zapamtite, ako je otkriven na vrijeme, rak prostate je izlječiv. Stoga se posvetite zdravlju i počnite razvijati zdrave navike kako biste bolje živjeli za druge i sebe.

10.11.2021. 21:01:00
Novi komentar
nužno
nužno