« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina
pohod na bolnice

Prošli tjedan prekinuto 270 neopravdanih bolovanja

Ministar se danas u Slavonskom Brodu osvrnuo na kontrolu bolovanja i zakon o zabrani pušenja

(Danijel Soldo/ CROPIX)
Više o

Darko Milinović

,

Zakon o zabrani pušenja

,

Miroslav Folnegović

,

kontrola bolovanja

,

lažno bolovanje

,

visoka stopa bolovanja

Za današnjeg posjeta Slavonskome Brodu ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović je rekao da je prošlog tjedna u 46 hrvatskih bolnica nakon 1270 provedenih kontrola prekinuto 270 neopravdanih bolovanja.

Ministar je ocijenio da je reforma zdravstvenog sustava uspjela te da očekuje daljnje pomake.

Kao primjer naveo je slavonskobrodsku Opću bolnicu "Dr. Josip Benčević" koja se, kako je rekao, nakon dodatnih kontrola može pohvaliti najnižom stopom bolovanja od 3,8 posto.

To je u razini hrvatskog prosjeka, a najmanja je od svih bolnica. I to je jedan od pokazatelja kako želimo racionalizirati hrvatski zdravstveni sustav u kojem je stopa bolovanja nedopustivo visoka, iznad deset posto, rekao je Milinović. Dodao je kako će brodska bolnica, koja je po razini usluge u samome hrvatskome vrhu, imati i potporu ministarstva u nabavi nove opreme.

"Ovo je jedna od najboljih županijskih bolnica koja služi za primjer hrvatskome zdravstvu. U zadnjih godinu i pol dana smanjila je svoje obveze za oko deset milijuna kuna pa smo imali razumijevanja i njezin je proračun povećan za 2,3 milijuna", istaknuo je.

Za dva do tri tjedna bit će potpisan i ugovor o nabavi vrijedne opreme, a već idućeg tjedna ministarstvo će dati 100.000 kuna za obnovu i opremanje bolničke kuhinje, obećao je Milinović. Ravnatelj bolnice Milan Bitunjac procjenjuje da će za obnavljanje opreme biti potrebno oko 15 milijuna kuna.

Ministar je posjetio i kafić u sklopu bolnice kako bi provjerio puši li se u njemu. Kad se uvjerio da nema pušača, svima je platio piće te čak jedne ćevape.

U razgovoru s novinarima ministar Milinović prokomentirao je i reakcije na prijedlog izmjena Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda zakona o zabrani pušenja.

Nema izmjene zakona na štetu zdravlja, rekao je i još jedanput pozvao sve manje lokale da se opredijele za to da budu nepušački jer će tako štititi zdravlje. Podsjetio je da je sadašnji zakon na snazi sve dok predložene izmjene ne prođu saborsku proceduru.

Predsjedniku Udruge restoratera Miroslavu Folnegoviću ministar je poručio da prije nego što ga kritizira pozornije pročita zakon koji ne dopušta pušenje u prostorijama gdje se konzumira hrana.

Predsjednik Udruge restoratera rekao je jučer govoreći o prijedlogu izmjena zakona da će te odluke dodatno financijski pogoditi vlasnike kafića i restorana jer će, na primjer, za ventilacijske uređaje za restoran od 200 četvornih metara platiti oko 400.000 kuna. Također je rekao da Milinović najprije treba uvesti red u bolnicama, a ne da mu "izgledaju kao da je III. svjetski rat". (Hina/ metro-portal)

15.09.2009. 18:09:39
Novi komentar
nužno
nužno