« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
Za bolju klimu u gradovima

Europski tjedan kretanja od 16. do 22. rujna

Od 16. do 22. rujna gradovi diljem Europe sudjelovat će u 8. europskom tjednu kretanja i pozvati građane da se uključe u aktivnosti vezane uz održivu mobilnost.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

klima

,

Europski tjedan kretanja

,

gradovi

Problemi zbog neodgovornog korištenja automobila u gradovima, kao što su onečišćenje zraka, buka i prometna zagušenost, potaknuli su 2000. godine pokretanje Dana bez automobila, iz čega je dvije godine poslije izrastao Europski tjedan kretanja. Dan bez automobila, koji se obilježava 22. rujna zatvaranjem gradskih središta za motorna vozila, danas je kulminacija Europskog tjedna kretanja.

Glavna tema ove godine "Za bolju klimu u gradovima!" odabrana je kako bi se istaknula uloga lokalnih vlasti i samih građana u borbi protiv klimatskih promjena promidžbom pješačenja i vožnje bicikala u gradovima ili korištenjem sredstava javnog prijevoza.

Budući da se broj sudionika povećava iz godine u godinu, očekuje se da će se ove premašiti prošlogodišnja brojka od 2102 grada diljem svijeta.

U Hrvatskoj se do danas, dan uoči početka Europskog tjedna kretanja, registriralo 27 gradova, što ovogodišnji tjedan čini jednim od najmasovnijih.

Od hrvatskih gradova dosad su prijavljeni Beli Manastir, Biograd, Cres, Crikvenica, Dubrovnik, Daruvar, Đurđevac, Ivanić Grad, Kastav, Karlovac, Knin, Koprivnica, Kutina, Opatija, Oroslavje, Osijek, Pazin, Pula, Rijeka, Sisak, Slavonski Brod, Varaždin, Velika Gorica, Vukovar, Zabok, Zadar i Zagreb.

Koprivnica je za provedbu inicijative 2007. dobila nagradu "Europski tjedan kretanja", a Zagreb je 2008. bio finalist izbora.

Izvor: Hina

15.09.2009. 17:08:56
Novi komentar
nužno
nužno