« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci
i u davna vremena ..

Pronađena praobitelj

Grobnica pronađena u Njemačkoj pokazuje važnost obitelji od pradavnih vremena

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Reuters)
Više o

praobitelj

,

nuklearna obitelj

U Njemačkoj pronađena grobnica stara 4.600 godina, s ostacima dviju odraslih osoba i njihove djece, pruža znanstvenicima najuvjerljivije dokaze da su čak i prapovijesna društva obiteljsku jezgru smatrala važnom, objavili su u ponedjeljak istraživači.

Znanstvenici su pomoću analize DNA i ostalim tehnikama ustanovili kako se skupina pokopana sučelice, što je neuobičajeno za neolitske kulture, sastojala od majke, oca i dvojice sinova u dobi od 8-9 i 4-5 godina.

"Dokazom genetskih veza između dvoje odraslih i dvoje djece zajedno pokopanih u istoj grobnici, dokazali smo i prisutnost klasične nuklearne obitelji u prapovijesnoj središnjoj Europi. Koliko mi znamo, to je dosad najstariji poznati autentični genetski dokaz", rekao je Wolfgang Haak sa sveučilišta u Adelaideu.

"Njihovo jedinstvo u smrti govori i o jedinstvu u životu", dodaje se u njegovu priopćenju.

Ostaci su pronađen u grobnici u kojoj je bilo ukupno 13 ljudi, a svi su istovremeno pokopani, objavili su Haak i kolege u časopisu Proceedings of the National Academy od Sciences.

Neki su pokopani lice u lice, a mnogima su ruke isprepletene. U grobnici ima djece od novorođenčadi do desetogodišnjaka, te odraslih, tridesetogodišnjaka i starijih.

Ispitivanje je pokazalo da su mnogi bili teško ranjeni, što bi moglo upućivati na zaključak da su žrtve nasilnog napada. Jedna žena ima kameni šiljak u leđima, a druga frakturu lubanje. (hina/metro-portal)

18.11.2008. 13:38:23
Novi komentar
nužno
nužno