« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci

Oteti tanker usidren ispred piratske utvrde

Eyl je malo ribarsko mjesto kojim se koriste somalijski pirati, a na brodu je ponovno i jedan Hrvat

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

oteti pomorci

,

somalijski pirati

,

tanker Sirius Star

,

otmica broda

Saudijski supertanker natovaren naftom vrijednom 100 milijuna dolara, kojeg su u nedjelju oteli somalijski pirati, doplovio je do obale sjeverne Somalije, priopćila je u utorak regionalna pomorska skupina, javljaju agencije.

"Neki ljudi su rekli da su vidjeli ogromno plovilo ispred Eyla. To je sigurno oteti supertanker", rekao je za Reuters Andrew Mwangura, koordinator Udruge pomoraca Istočne Afrike

Eyl je malo ribarsko mjesto kojim se koriste somalijski pirati koji su ove godine oteli više desetaka brodova u Adenskom zaljevu i Indijskom oceanu.

Otmica supertankera Sirius Star 450 nautičkih milja jugoistočno od kenijske Mombase, daleko od Adenskog zaljeva u kojem se dogodila većina ovogodišnjih otmica, dosad je njihov najdrskiji napad. Otmica se dogodila unatoč međunarodnim akcijama slanja ratnih brodova u to područje kako bi se zaštitio jedan od najprometnijih svjetskih pomorskih pravaca.

Svijet nikada nije vidio nešto ovakvo 

"Svijet nikada nije vidio nešto ovakvo", rekao je Mwangura, čija skupina već godinama prati piratstvo u somalijskim vodama. On je rekao da će pirati najvjerojatnije usidriti Sirius Star osam milja od Eyla, koji je dobro utvrđen.

Isto tako je rekao da vjeruje kako su somalijskim piratima pomogle i druge kriminalne skupine, možda jemenske i nigerijske, s obzirom na udaljenost od Somalije i veličinu broda.

Na saudijskom supertankeru nalazi se 25-člana posada među kojima su državljani Hrvatske, Velike Britanije, Saudijske Arabije, Poljske i Filipina.

Među otetima i Hrvat 

Pozivajući se na Sindikat pomoraca, riječki Novi list objavio je da se među otetim pomorcima nalazi i jedan pomorac iz Rijeke. Njegov identitet i dužnost na brodu nisu objavljeni kako bi se zaštitila obitelj. MVPEI je u ponedjeljak priopćio da hrvatska veleposlanstva u Velikoj Britaniji, Egiptu i Južnoafričkoj Republici ispituju navode o mogućim hrvatskim članovima posade otetog tankera.

Dvojica hrvatskih pomoraca, Milo Načevski iz Dubrovnika i Aldo Raimund iz Poreča, bili su među 25-članom posadom japanskog broda Irene, koji je bio otet 21. kolovoza te oslobođen 8. listopada, nakon što je za njega bila isplaćena otkupnina.

Brod tri puta veći od američkog nosača zrakoplova 

Otmica Sirius Stara, koji je tri puta veći od nosača zrakoplova, uslijedila je nakon još jedne spektakularne otmice ranije ove godine u kojoj su pirati zauzeli ukrajinski brod natovaren vojnom opremom među kojom su i 33 tenka. Pirati još uvijek drže taj brod, kao i desetke drugih trgovačkih brodova za koje traže otkupninu.

Supertanker Sirius Star je u vlasništvu saudijskog naftnog diva Aramco, može ukrcati i do dva milijuna barela nafte, a plovi pod liberijskom zastavom. Tanker je plovio prema Sjedinjenim Državama oko Rta dobre nade na jugu Afrike. Riječ je o jednom od najprometnijih pravaca za izvoz nafte iz Perzijskog zaljeva.

Pirati iz Somalije, kaotične afričke države u kojoj već 17 godina bijesni rat, teško su naoružani i plove na brzim brodicama za presretanje brodova. Od početka ove godine oteli su više od 60 brodova u tome području čime su vode Roga Afrike učinili najopasnijim plovnim putem na svijetu.

Otmice, koje se izvode radi otkupnina za koje su brodovlasnici već isplatili milijune dolara, izazvale su rast premija osiguranja i natjerale brodare da biraju dulje puteve između Azije i Europe. (hina/metro-portal)

18.11.2008. 10:20:40
Novi komentar
nužno
nužno