« Knjiga
objavljeno prije 1 godinu i 11 mjeseci
KNJIGE

Promocija knjige "Trajni sukob s Nečastivim: Ivo Brešan"

Predstavljanje knjige Trajni sukob s Nečastivim: Ivo Brešan autorice Grozdane Cvitan održat će se u petak, 27. svibnja u Atriju Teatra &TD s početkom u 18:00.

Memorijalna soba Ive Brešana
Memorijalna soba Ive Brešana (Arhiva)
Više o

promocija knjige

,

Ivo Brešan

Povodom pete obljetnice smrti Ive Brešana, Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku izdalo je knjigu autorice Grozdane Cvitan, o životu i radu profesora Ive Brešana. Knjiga je nastala kao plod istraživanja građe o profesoru u sklopu postava Memorijalne sobe Ive Brešana u HNK u Šibeniku. Knjiga Trajni sukob s Nečastivim: Ivo Brešan svojevrsni je pregled stvaralaštva poznatog hrvatskog književnika.

Osobitost publikacije je u tome što se prvi put pojavljuje i uvid u Brešanovu ostavštinu, a uključuje i korespondenciju s bitnim autorovim suradnicima. U ostavštini su pronađene dvije nikad objavljene igrane drame te jedan roman koji autorica smatra bitnim u ukupnom Brešanovom stvaralaštvu i koji su u temeljnim crtama u djelu opisani. Uz taj uvid i korištenje poznate literature o BrešanuGrozdana Cvitan pokušava promijeniti neke slike s kojima se autora često povezivalo, ali i osvijetliti pitanja koja još treba riješiti. Brešanovo stvaralaštvo autorica prati po naslovima i godinama pojavljivanja u tisku, a osim drama, romana i pripovijedaka, knjiga sadrži i kraće preglede drugih oblika (eseji, scenariji) te Brešanova razmišljanja o vlastitu stvaralaštvu i stvaralaštvu uopće.

Ovaj jedinstven i cjelovit rad o Brešanovu književnom opusu predstavit će autorica Grozdana CvitanMartina Petranović s odsjeka za povijest hrvatskog kazališta HAZU-a te Jakov Bilić, ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku. 

27.05.2022. 08:31:00
Novi komentar
nužno
nužno