« Knjiga
objavljeno prije 1 godinu i 10 mjeseci
NOVOSTI

Festival Miroslava Krleže u Zagrebu

Bogati program ovogodišnjeg Festivala Miroslav Krleža od 1. srpnja otvara predstava ''Sjetite me se 2022.'

Festival Miroslava Krleže
Festival Miroslava Krleže (Arhiva)
Više o

Miroslav Krleža

,

Festival Miroslava Krleže

Od petka 1. srpnja do četvrtka 7. srpnja u dvorištu Akademije likovnih umjetnosti na rasporedu je jedanaesti po redu Festival Miroslav Krleža, na kojem će se izvesti predstave bazirane na Krležinim djelima te popratni program u čast slavnog hrvatskog književnika.

Posjetitelji će tako u nedjelju 3.srpnja moći pogledati monodramu u izvedbi Dragana Despota 'Na rubu pameti' prema istoimenom Krležinom romanu iz 1938.godine. Iako je od njegovog objavljivanja prošlo 84 godine, Despot smatra da je on sve suvremeniji i aktualniji stoga bi ljudi trebali biti zainteresirani za ono što Krleža govori u tom romanu.

'U njemu se radi o jednom stupnju ljudske gluposti, licemjerja, ljudske i moralne pokvarenosti na koju Krleža preko svoje intelektualne identifikacije podsjeća i proziva', izjavio je Despot na konferenciji za medije.

Ovogodišnje izdanje otvara predstava 'Sjetite me se 2022.', koja također istražuje koliko su Krležine riječi aktualne u vremenima u kojima živimo, najavio je autor predstave i ravnatelj Festivala, Goran Matović.

'Riječ je o monodrami koja je napravljena kao spoj sjećanja na susrete s Krležom, s kojim sam se sreo dvadeset puta, i Krležinih tekstova o 20. stoljeću', rekao je.

Od ostalih predstava, istaknuo je predstavu u koprodukciji s kazalištem Gavella, 'Djetinjstvo u Agramu', koja je na rasporedu 4. i 5.srpnja. Riječ je o Krležinoj prozi koja je građena na tri plana - cirkus, Crkva i kazalište. Nakon toga, 6. i 7.srpnja izvest će se predstava 'Ćelava Leda' u izvedbi glumice i redateljice Sare Stanić.

Predstave će se izvesti u dvorištu Akademije likovnih umjetnosti u Ilici. Dekan Tomislav Buntak kazao je da Festival pruža priliku da se vanjski prostor Akademije otvori javnosti i obogati ga kulturnim događajima.

'Mladim generacijama želimo pokazati da se kultura provodi u kontinuitetu', istaknuo je.

Popratni program Festivala uključuje otkrivanje Krležinih rukopisa u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, vožnju autobusom na kat do najznačajnijih zagrebačkih adresa na kojima je Krleža boravio i stvarao, izložbu u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti te tradicionalni 'Doručak kod Krleže' u Kazališnoj kavani.

28.06.2022. 14:01:00
Novi komentar
nužno
nužno