« Film
objavljeno prije 1 godinu i 2 mjeseca
FESTIVALI

Proljetno izdanje predstavlja nagrađene filmove regionalnih festivala

Treće po redu Proljetno izdanje održat će se od 21. do 28. travnja na platformi ondemand.kinomeetigpoint.ba

Bit će dobrih filmova...
Bit će dobrih filmova... (Arhiva)
Više o

ZFF

,

festivali

Treće po redu Proljetno izdanje održat će se od 21. do 28. travnja na platformi ondemand.kinomeetigpoint.ba, a predstavit će četiri uspješnice iz programa velikih regionalnih festivala, članova Mreže festivala Jadranske regije. Program uključuje dobitnika nagrade publike Mreže festivala Jadranske regije, portugalski Alma Viva, filmove Klondike i Korzet nagrađene na Sarajevo Film Festivalu te komičnu dramu Kelti, koja je osvojila nagradu za najbolju režiju Sarajevo Film Festivala i nagradu za najbolji scenarij Filmskog festivala Herceg Novi. Nakon besplatnih projekcija zainteresirani će na platformi moći pogledati razgovore s nagrađenim autoricama.

Klondike, moćna drama ukrajinske redateljice i scenaristice Maryne Er Gorbach, ovjenčana je nagradama za najbolju režiju festivala Sundance i Sarajevo Film Festivala te nagradom Ekumenskog žirija u Berlinu. Trudna Irka i njezin muž Tolik žive blizu ukrajinsko-ruske granice. Nervozno iščekivanje rođenja djeteta grubo prekida pad oborenog malezijskog zrakoplova i bombardiranje njihove kuće. Dok seljani bježe pred nadirućom ruskom vojskom, Irka odbija napustiti svoj dom i tvrdoglavo se posvećuje svakodnevnim poslovima i saniranju štete.

U središtu radnje povijesne drame Korzet redateljice Marie Kreutzer austrijska je carica Elizabeta čija su ljepota i inspirativni modni trendovi postali naširoko poznati. Umjesto da ekranizira već klišeiziranu priču o lijepoj i mladoj Sisi, Kreutzer redefinira ustaljene okvire žanra prateći svoju junakinju u razdoblju kada njezina dvorska, društvena i majčinska uloga sve više kopni. Luksemburška glumica Vicky Krieps za ulogu Sisi osvojila je nekoliko prestižnih priznanja - od nagrade u canneskom programu Izvjestan pogled, pa do one za najbolju glumicu na Sarajevo Film Festivalu, a niz je zaključen krajem prošle godine nagradom Europske filmske akademije.

Dobitnik nagrade za najbolju režiju Sarajevo Film Festivala i nagrade za najbolji scenarij Filmskog festivala Herceg Novi, obiteljska drama s elementima komedije Kelti u režiji debitantice Milice Tomović, daje intiman i iskren uvid u život jedne obitelji u kojoj se sudaraju politički identiteti i zapleteni odnosi. Zima 1993. Bill Clinton je izabran za predsjednika, Audrey Hepburn je umrla, ratovi u kojima se socijalistička Jugoslavija raspala i dalje traju. Minja slavi osmi rođendan. Umjesto da na poklon dobije koker španijela, tu je susjedov tronogi pas da se s njim igra, a torta je napravljena od margarina umesto od putra. Dok se djeca zabavljaju u dnevnoj sobi, u kuhinji pijana večer puna duhanskog dima, koketiranja i alkohola uzima svoj danak...

Dobitnik nagrade publike za najbolji film Mreže festivala Jadranske regije, prvijenac portugalske redateljice Cristèle Alves Meira, Alma Viva, šarmantni je film o odrastanju, vradžbinama i tugovanju jedne disfunkcionalne obitelji. Kao i svakog ljeta, mala Salomé praznike provodi u malom planinskom selu u Portugalu. Ondje je baka Avo uči tajnama vještičarenja. Kada Avo iznenada umre, u selo stiže njezin sin Joaqim i ludilo počinje... Redateljicu je za snimanje ovog filma inspiriralo iskustvo odrastanja uz žene s planina sjeveroistoka Portugala koje vjeruju u moći biljaka i u duhove.

Proljetno izdanje jedinstveno je događanje koje okuplja vodeće regionalne festivale udružene u Mrežu festivala Jadranske regije: Sarajevo Film Festival (BiH), Festival autorskog filma (Srbija), Filmski festival Herceg Novi (Crna Gora), Ljubljanski filmski festival (Slovenija) i Zagreb Film Festival (Hrvatska). Program je besplatan za sve gledatelje s teritorija pet zemalja članica Mreže, uz prethodnu registraciju na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba. Mrežu festivala Jadranske regije podržava Potprogram MEDIA Programa Kreativne Europe i Ambasada Švicarske u Bosni i Hercegovini.

21.04.2023. 09:31:00
Novi komentar
nužno
nužno