« Film
objavljeno prije 3 godine i 1 mjesec
NAJAVE

Program Proljetnog izdanja ZFF-a

Na devetodnevnom festivalu, koji se održava online od 9. do 17. travnja u sklopu Mreže festivala Jadranske regije, gledamo recentne filmske naslove sa svjetskih A festivala i istaknute jugoslavenske klasike

Proljetno izdanje ZFF-a
Proljetno izdanje ZFF-a (Arhiva)
Više o

ZFF

,

Proljetno izdanje

Prvi zajednički regionalni online filmski festival, koji je udružio četiri filmska festivala iz četiri zemlje: Sarajevo Film Festival (BiH), Zagreb Film Festival (Hrvatska), Festival autorskog filma iz Beograda (Srbija) i Filmski festival Herceg Novi (Crna Gora), gledateljima nudi novi doživljaj festivalskog iskustva.

Od 9. do 17. travnja publici u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori prikazat će filmove koje su izabrali selektori četiriju partnerskih festivala. Devetodnevni festival, koji se održava u sklopu Mreže festivala Jadranske regije, i to online na ondemand.kinomeetingpoint.ba, ujedno predstavlja proljetna izdanja svakog od festivala.

U selekciji su nagrađivani filmovi, od kojih su neki bili u programima filmskih festivala u Cannesu, Veneciji, Sarajevu i Berlinu, održanih online ili u izmijenjenoj formi uslijed pandemije, kao i dva jugoslavenska klasika. To su filmovi "Smrt filma, a i mog oca" (r. Dani Rosenberg), hibridna kombinacija fikcije i stvarnosti u kojoj redatelj prati posljednje dane svog oca kamerom, trudeći se da zamrzne vrijeme i naoruža se protiv nadolazeće tuge. Film je bio u službenoj selekciji festivala u Cannesu. U programu je i "Novi poredak", novi igrani film meksičkog redatelja Michela Franca, dobitnika Počasnog Srca Sarajeva 26. Sarajevo Film Festivala, premijerno prikazan u Veneciji, gdje je osvojio Srebrnog Lava - Veliku nagradu žirija. U napetoj distopijskoj drami Franco tematizira pitanje revolucije i uspostavljanje novog poretka.

Debitantski igrani film Filipa Jurjeva "Mladi kitolovac" premijerno je prikazan i nagrađen prošle godine na festivalu u Veneciji, a govori o tinejdžeru koji živi u izoliranu selu na Čukotskom poluotoku, na sjeveroistoku Rusije, koji Beringov prolaz dijeli od Aljaske. S Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu u programu su filmovi "Sluge režima" (r. Ivan Ostrochovský), o epizodi iz života mladih vjerskih službenika rastrzanih između Katoličke crkve i vladajućeg komunističkog režima 1980-ih u Čehoslovačkoj, te debitantski igrani film Jeanette Nordahl "Krvne veze". Dokumentarni film "Jedna od nas" Đure Gavrana, koji je svjetsku premijeru imao na Sarajevo Film Festivalu, prati reakcije jedne zajednice na otkriće o seksualnom zlostavljanju.

U programu su i restaurirane verzije jugoslavenskih klasika, koji se prikazuju sa željom da se podsjeti na filmsko blago regije: film "Pavle Pavlović" Puriše Đurđevića iz 1975. godine, nagrađen na festivalima u Puli, Avelinu i Trstu, i "Miris poljskog cveća" Srđana Karanovića iz 1977. godine, nagrađen na festivalima u Puli, Vrnjačkoj Banji i Cannesu. Uz film, publika će imati priliku pogledati i razgovore s nekim od autora filmova u programu.

Ovaj program u sklopu Mreže festivala Jadranske regije početak je zajedničke suradnje i udruživanja četiri festivala iz regije. Njihova će suradnja biti nastavljena i kroz program ovogodišnjih izdanja festivala: na svakom od njih bit će predstavljene zajedničke, nove selekcije filmova, sve s ciljem uspostavljanja novih vrijednosti uslijed promjena u filmskoj industriji izazvanih pandemijom COVID-19, okupljanja publike i promocije kulturnog naslijeđa te vraćanja osjećaja zajedništva i blikosti.

Dobro došli na Proljetno izdanje Zagreb Film Festivala, od 9. do 17. travnja 2021. na ondemand.kinomeetingpoint.ba!

Mrežu festivala Jadranske regije podržao je program MEDIA Kreativna Evropa.

Kako gledati filmove na ondemand.kinomeetingpoint.ba

Kada odete na ondemand.kinomeetingpoint.ba i kliknete opciju "Create account", unesite svoje podatke u ponuđena polja. Ponuđena polja uključuju vaše ime i prezime, e-mail adresu, kreiranje vaše lozinke i druge osnovne podatke. Kad kreirate svoj korisnički račun, moći ćete vidjeti sadržaj koji vam je dostupan ovisno o teritoriju s kojeg pristupate platformi. Izaberite film, kliknite opciju "Rent" i unesite detalje svoje bankovne kartice. Potvrdite opciju "Rent". Nakon toga film koji ste unajmili možete pronaći u sekciji "My Library". Kada prvi put kliknete "Play", odnosno nakon pokretanja filma, film ćete moći gledati 48 sati koliko god puta želite. Uživajte u filmovima!

Cijena koda za film je 30 KN / 4 EUR.

Cijena za paket filmova je 190 KN / 25 EUR.

01.04.2021. 14:21:00
Novi komentar
nužno
nužno