« Film
objavljeno prije 3 godine i 1 mjesec
FESTIVALI

Program Proljetnog izdanja regionalnih filmskih festivala

Prvi zajednički regionalni filmski festival, koji se održava online od 9. do 17. travnja u sklopu Mreže festivala Jadranske regije, a u kojoj je i Zagreb Film Festival, donosi recentne filmove sa svjetskih A festivala i klasike

Regionalni festivali
Regionalni festivali (Nikola Madunović)
Više o

filmski festivali

,

regija

U projektu su okupljena četiri filmska festivala koji će se održati u svom proljetnom izdanju - Sarajevo Film Festival (BiH), Zagreb Film Festival (Hrvatska), Festival autorskog filma iz Beograda (Srbija) i Filmski festival Herceg Novi (Crna Gora).

Publika u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori imat će priliku na ondemand.kinomeetingpoint.ba, vidjeti filmove koje su izabrali selektori četiriju partnerskih festivala.

U selekciji su nagrađivani filmovi, od kojih su neki bili u programima filmskih festivala u Cannesu, Veneciji, Sarajevu i Berlinu, održanih online ili u izmijenjenoj formi uslijed pandemije, kao i dva jugoslavenska klasika, najavljeno je sa ZFF-a.

Iz službene selekcije Cannesa dolazi film "Smrt filma, a i mog oca" Danija Rosenberga hibridna je kombinacija fikcije i stvarnosti u kojoj redatelj prati posljednje dane svog oca kamerom, trudeći se da zamrzne vrijeme i naoruža se protiv nadolazeće tuge.

"Novi poredak" je novi igrani film meksičkog redatelja Michela Franca, dobitnika Počasnog Srca Sarajeva 26. Sarajevo Film Festivala, premijerno prikazan u Veneciji, gdje je osvojio Srebrnog Lava - Veliku nagradu žirija. U napetoj distopijskoj drami Franco tematizira pitanje revolucije i uspostavljanje novog poretka.

Debitantski igrani film Filipa Jurjeva "Mladi kitolovac" premijerno je prikazan i nagrađen prošle godine na festivalu u Veneciji, a govori o tinejdžeru koji živi u izoliranu selu na Čukotskom poluotoku, na sjeveroistoku Rusije, koji Beringov prolaz dijeli od Aljaske.

S Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu prikazuju se "Sluge režima" Ivana Ostrochovskog, o epizodi iz života mladih vjerskih službenika rastrzanih između Katoličke crkve i vladajućeg komunističkog režima 1980-ih u Čehoslovačkoj, te debitantski igrani film Jeanette Nordahl "Krvne veze".

Dokumentarni film "Jedna od nas" Đure Gavrana, koji je svjetsku premijeru imao na Sarajevo Film Festivalu, prati reakcije jedne zajednice na otkriće o seksualnom zlostavljanju.

Sa željom da se podsjeti na filmsko blago regije prikazat će se i restaurirane verzije jugoslavenskih klasika.

To su film "Pavle Pavlović" Puriše Đurđevića iz 1975. godine, nagrađen na festivalima u Puli, Avelinu i Trstu, i "Miris poljskog cveća" Srđana Karanovića iz 1977. godine, nagrađen na festivalima u Puli, Vrnjačkoj Banji i Cannesu. Uz film, publika će imati priliku pogledati i razgovore s nekim od autora filmova u programu.

Kako se ističe u najavi, taj program početak je zajedničke suradnje i udruživanja četiri festivala iz regije, što će se nastaviti i kroz program ovogodišnjih izdanja festivala.

Na svakom od njih bit će predstavljene zajedničke, nove selekcije filmova, s ciljem uspostavljanja novih vrijednosti uslijed promjena u filmskoj industriji izazvanih pandemijom COVID-19, okupljanja publike i promocije kulturnog naslijeđa te vraćanja osjećaja zajedništva i bliskosti.

 

03.04.2021. 14:01:00
Novi komentar
nužno
nužno