« Film
objavljeno prije 3 godine i 4 mjeseca
KIC

Program Film XX predstavlja Lauru Mulvey

Najavljene su projekcije četiriju filmova koje je režirala s bivšim suprugom, političkim novinarom i redateljem Peterom Wollenom, koji propituju diskurs feminističke teorije, semiotike, psihoanalize i ljevičarske politike

Laura Mulvey
Laura Mulvey (Arhiva)
Više o

KIC

,

Laura Mulvey

Novo izdanje programa 'Film XX: Ženski filmski narativi', u organizaciji Kulturno informativnog centra (KIC) od 18. do 21. prosinca donosi online predavanje i filmove britanske feminističke filmske teoretičarke i autorice Laure Mulvey.

Najavljene su projekcije četiriju filmova koje je režirala s bivšim suprugom, političkim novinarom i redateljem Peterom Wollenom, koji propituju diskurs feminističke teorije, semiotike, psihoanalize i ljevičarske politike. Selektorica filmova je Dina Pokrajac.

Kako je najavljeno, prikazat će se inovativni i razigrani filozofski filmovi "Pentezileja: Kraljica Amazonki "(1974.) i "Riddles of the Sphinx "(1977.) te kratki dokumentarci "Amy! "(1979.) i "Frida Kahlo & Tina Modotti "(1983.).

Film je sedamdesetih imao svojevrsnu renesansu prije osvita neoliberalizma i okrenuo se prema političkom i eksperimentalnom, a Mulvey i Wollen pod utjecajem Pokreta za ženska prava i modernističke estetike Godardovih filmova stvaraju politički motivirane filmske eseje koji, ističe se, žele razoriti prevladavajuće moduse reprezentacije i konzumacije umjetnosti.

Laura Mulvey će se u online predavanju "Horizonti mogućnosti" osvrnuti na kontekst u kojem nastaju njihovi zajednički uradci te na svoj esej-manifest "Visual Pleasure and Narrative Cinema" (1975.) koji je ustanovio feminističku filmsku teoriju, a aktualan je i danas.

U subotu, 19. prosinca, u Dokukinu KIC prikazuje se "Riddles of the Sphinx", britanski avangardni klasik koji tematizira feminizam, majčinstvo i seksualnu različitost, te jedan od najrevolucionarnijih filmskih prikaza toga kako žene misle, osjećaju, djeluju i žude.

"U švenk kadrovima koji u 360 stupnjeva zaokružuju različita okruženja, od kućanstva do radnog mjesta pratimo protagonistkinju Louise koja balansira između porodičnog i profesionalnog života, dok Mulvey i Wollen pokušavaju uspostaviti novi odnos između gledatelja i ženskog subjekta prezentirajući višestruke ženske glasove i svjetonazore", napominje se.

U istom bloku je pseudo-dokumentarac "Amy!" o pionirskoj engleskoj pilotkinji Amy Johnson, prvoj ženi koja je samostalno letjela od Velike Britanije do Australije, koji se sastoji od niza razigranih eksperimentalnih vinjeta.

U nedjelju, 20. prosinca, prikazuje se "Pentezileja: Kraljica Amazonki", prva filmska suradnja Mulvey i Wollena koja istražuje ikonografiju ratnice i vodi nas tisućljećima unatrag kako bismo proučili mitološki prikaz Amazonki.

Film prezentira muške i ženske verzije mita ali paradoksalno pokazuje kako je moguće postići dijalog između novih i starih slika te kako sam filmski proces dodaje nove mitološke slojeve.

Kratkometražni dokumentarac "Frida Kahlo & Tina Modotti" suprotstavlja vrlo različite opuse dviju umjetnica i političkih aktivistkinja - slikarice Fride Kahlo i fotografkinje Tine Modotti.

Iako je Modotti rodom iz Italije, obje žene napravile su umjetničku karijeru u Kahlinom rodnom Meksiku i to neposredno nakon Meksičke revolucije, na što će podsjetiti taj "audiovizualni kolaž sa slavnim umjetnicama koji dijeli i problematizira njihovu zajedničku preokupaciju - reprezentaciju žena i njihovu ulogu u društvu."

Zoom predavanje Laure Mulvey održat će se u petak, 18. prosinca,putem linka te streama na Facebook stranicama KIC Zagreb i Dokukino KIC.

Ulaz na projekcije u subotu, 19. prosinca i nedjelju, 20. prosinca u 19 sati u Dokukinu KIC je besplatan.

Filmovi će biti dostupni i na online platformi volimdokumentarce.net na 48 sati od subote, 19. prosinca u 19 sati do ponedjeljka, 21. prosinca u ponoć. Prikazuju se na engleskom jeziku s engleskim titlovima.
 
Program Film XX: Ženski filmski narativi sastoji se od filmskih ciklusa koji su fokusirani na reprezentativne redateljice. 

16.12.2020. 14:21:00
Novi komentar
nužno
nužno