« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
KINA UPOZORAVA SAD

Prodaja oružja Tajvanu samo će naškoditi napetim odnosima

Jedan kineski stručnjak izjavio je da bi ta prodaja dala Pekingu "dobar razlog za ubrzavanje testiranja oružja

(Getty Images)
Više o

SAD

,

Kina

,

Tajvan

,

prodaja oružja

Planirana prodaja, objavljena u petak na internet stranici Pentagona, vjerojatno će zakomplicirati suradnju koju SAD traži od Kine u rješavanju problema iranskog nuklearnog programa, smanjenja kontrole interneta i spora između Googla i Kine zbog cenzure.

Prekid vojnih veza nalazi se na vrhu popisa mogućih kazni o kojima su kineski državni mediji i akademici javno raspravljali posljednjih tjedana dok je Peking upozoravao SAD da ne planira prodaju oružja Tajvanu.

SAD osigurava naoružanje za samoobranu Tajvana prema bilateralnom sporazumu iz 1979., što Kinu iritira u toj mjeri da je nakon objave posljednje prodaje u listopadu 2008., prekinula vojne razgovore s SAD-om. Razgovori predstavnika američke i kineske vojske trebaju se nastaviti u srpnju.

SAD "tvrdoglavo donosi pogrešnu odluku", priopćilo je u subotu kinesko ministarstvo vanjskih poslova pošto je zamjenik ministra He Yafei upozorio veleposlanika Huntsmana da bi prodaja "izazvala posljedice koje ne želi nijedna strana". Zamjenik ministra vanjskih poslova također je zatražio hitno otkazivanje prodaje.

Glasnogovornica američkog veleposlanstva Susan Stevenson potvrdila je da je Kina izrazila svoja stajališta, ali je rekla da veleposlanstvo nema komentara.

Kina smatra Tajvan odmetnutom pokrajinom koja treba biti pripojena matici zemlji, ako je potrebno i silom. SAD pomaže Tajvanu učvrstiti obranu, ali se protivi njegovoj punoj nezavisnosti od Kine. Dužnosnici SAD-a već dugo potiču dvije strane da pregovorima dođu do rješenja. (hina/metro-portal)

30.01.2010. 12:17:47
Novi komentar
nužno
nužno